play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Svečanim proglašenjem pobjednika zatvoren 15. VAFI & RAFI

Jubilarno 15. izdanje međunarodnog  festivala animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI kojeg organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA u subotu je, 1. lipnja u Centru za mlade P4 u Varaždinu službeno završen svečanim proglašenjem najboljih filmova. Na ovogodišnje izdanje festivala prijavljeno je rekordnih 1133 animiranih filmova iz 92 zemlje svijeta, a selekcijske su komisije odabrale njih 162 za službena natjecanja koja su uz Varaždin po prvi puta održana i u Ludbregu, Novom Marofu te Ivancu.

U proteklom tjednu više od 2000 djece i mladih iz Varaždinske županije pogledalo je 72 profesionalna animirana filma koje su za RAFI sekciju selektirali Dubravka Kalinić Lebinec i Boško Picula. Odlučili su da u kategoriji RAFI 0-6 prvu nagradu dobiva film „Gospodin Pile ide na Mars” iz Australije, zatim u kategoriji RAFI 7-10 film „Svinjar” iz Danske, u kategoriji RAFI 11-14 film „#DouDouIzazov” iz Francuske te u kategoriji RAFI 15-18 film „Znatiželja ubila mačka” iz Hrvatske.

Nakon RAFI dijela festivala u Varaždinu su održane projekcije u VAFI sekciji u kojoj se natjecalo 90 animiranih filmova mladih autora. Stručni VAFI žiri je pogledao svih šest službenih projekcija te sun a zatvaranju festivala dodijeljene nagrade najboljim animiranim filmovima. Ovogodišnji stručni žiri djelovao je u sastavu Kata Gugić, animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske, zatim Owen Chan, freelancer iz Hong Konga, animator iz Srbije Rastko Ćirić te Thomas Kunstler, animator iz Grčke. Žiri je odlučio da prve nagrade idu filmovima „Herald“ vrtićkoj skupini iz Estonije u MINI kategoriji, „Svemirska turneja“ skupine autora FKVK Zaprešić iz Hrvatske u MIDI kategoriji te „Poštarova sjena“ iz Slovenije u MAXI kategoriji.

Članice žirija Plavog VAFI-ja u sastavu Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, zatim predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić te Dubravka Novak, dugogodišnja obrazovna djelatnica prvu nagradu su dodijelile filmu „Kad odrastem želim biti…“ iz Španjolske. Smatraju kako ovaj film na zanimljiv i duhovit način progovara o ozbiljnoj temi o kojoj u Konvenciji o pravima djeteta govori članak 12. Kroz taj se članak djeci jamči pravo na slobodu izražavanja mišljenja o svim temama koje ih se tiču u skladu s njihovom razvojnom dobi. Film tematizira pitanje izbora zanimanja. Riječ je o djevojčici koja je pod pritiskom obitelji da nastavi tradiciju i postane odvjetnica, no ona ima druge želje koje odlučuje istražiti i odlučno se zauzeti za njih. Kroz ovaj, kao i sve druge filmove vidi se koliko je važno djeci osigurati priliku da kroz animaciju i pričanje priča progovore o temama koje su im važne.

Nakon ceremonije zatvaranja prisutni su se uputili u kino GAJ gdje su pogledali pobjedničke filmove jubilarnog izdanja VAFI & RAFI festivala koji je ove godine održan uz pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Varaždina i Varaždinske županije. Realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4, POU Varaždin i kino GAJ, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof, POU “Đuro Arnold” Ivanec, ASIFA Hrvatska i Hrvatski filmski savez. Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine te najavljuju kako će zemlja partner idućeg izdanja biti Danska.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sastanak o špilji Vindija, zaštićenog spomenika prirode i kulturnog dobra

  Načelnica Sanja Kočet održala je u petak radni sastanak na kojem su prisustvovali stručnjaci iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, Ministarstva kulture i medija, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, HAZU-a, Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije i Gradskog muzeja Varaždin. Sastanak je sazvan na temu špilje Vindija, zaštićenog spomenika prirode i kulturnog dobra, a sve kako bi se uspostavilo kvalitetno partnerstvo svih institucija uključenih u projekt špilje Vindija. Špilja Vindija spada […]

  today24/05/2022 192

  0%