play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

HNS-ova inicijativa o javnom županijskom linijskom, te integriranom prijevozu

Na prošloj sjednici Županijske skupštine iznesena je HNS-ova inicijativa o javnom županijskom linijskom, te integriranom prijevozu.

Predsjednik kluba županijskih vijećnika HNS-a, Marijan Škvarić, pokrenuo je predstavljenu inicijativu od strane županijskog predsjednika HNS-a, Krunoslava Lukačića, za uspostavom javnog županijskog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu.

 

Naime, radi se o projektu koji bi prethodio i bio osnova za integrirani javni prijevoz putnika, odnosno putovanje jednom kartom autobusnom linijom, minibusom i vlakom, kombinirajući više vrsta prijevoza i čineći isti lakšim za korisnika, bržim i dostupnijim.

 

Upravo je dostupnost bila glavni motiv pokretanja takvog projekta, ističe Lukačić, odnosno, bitno je da djeca iz Cestice, Bednje ili Svetog Đurđa imaju dostupnost sadržaja kao i ona djeca koja žive u Varaždinu i mogu se baviti izvannastavnim aktivnostima koje se ne održavaju u matičnim školama, mogu pohađati centre izvrsnosti i dr. Također, ovdje treba spomenuti i stariju generaciju koja ima povećanu potražnju za zdravstvenim uslugama, kao i sve one koji žele umjesto automobila zbog praktičnosti koristiti kvalitetniji javni prijevoz.

Procijenjeno je da bi sustav Županijskog linijskog prijevoza koštao oko 45 milijuna kuna godišnje, a financirao bi se sredstvima Europskih fondova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Varaždinske županije, općina i gradova te od prodanih karata, gdje bi se potonjim pokrilo oko 20% godišnjih troškova.

 

Varaždinska županija podijelila bi se u 4 zone, koju bi činila 4 najveća grada sa okolnim općinama (Varaždin, Lepoglava/Ivanec, Novi Marof i Ludbreg), a cijene karata bi iznosile od 100 kuna za učenike, 200 kuna za umirovljenike, a za ostale bi se cijene prepolovile u odnosu na sadašnje cijene, primjerice za putovanje cijelom županijom karta bi iznosila 600 kuna mjesečno – navodi Lukačić.

 

Javni županijski linijski prijevoz putnika prvi je korak, a u drugom koraku se radi integracija sa željezničkim prijevozom kako bi putnici putovali jednom kartom vlakom, autobusom ili „busekom“.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Pronađen skelet u Dravskoj šumi

  U nedjelju, 20. ožujka oko 17 sati od strane šetača u Dravskoj šumi u Varaždinu pronađeni su ljudski ostaci skeleta i odjeće. Očevid na mjestu pronalaska obavili su policijski službenici, te je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu odredila da se ostaci skeleta prevezu na patologiju varaždinske Opće bolnice. Pregledom šireg mjesta događaja te pronađene odjeće u blizini nije bilo moguće utvrditi identitet, pa policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju […]

  today22/03/2022 9