play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Župani u Varaždinskoj županiji: Među izazovima koji slijede i porast cijena energenata

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u Varaždinskoj županiji. Raspravljalo se o aktualnostima iz djelokruga Ministarstva financija, raspolaganju državnom imovinom, višegodišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.- 2030. te drugim temama.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić najavio je sastanak s ministrom financija Markom Primorcem kako bi se detaljno raspravile inicijative lokalne i regionalne samouprave. Također, istaknuo je važnost pitanja raspolaganja državnim zemljištem. „Decentralizacija državnog zemljišta, odnosno raspolaganje državnim zemljištem je odluka koja se donosi najbliže građanima, odnosno na razini županija. Time se znatno ubrzava aktivacija državnog zemljišta” – zaključio je.

Upitan o porastu cijena energenata, župan Anđelko Stričak rekao je da su u Varaždinskoj županiji još početkom godine osigurali isporuku dovoljne količine energenata. „To smo učinili nakon što smo već tada uočili porast cijena od 50 do 70 posto. Teško je reći što nose jesen i zima po pitanju online nastave u školama, no mi smo spremni za sve mogućnosti” – naveo je Stričak.

Podsjetio je i na nedavne krize u Varaždinskoj županiji: prirodnu nepogodu tuču koja je nanijela ogromne štete cijelom hrvatskom cvjećarstvu, do nedavne najveće prometne nesreće, pri čemu su žurne službe odlično reagirale i spasile brojne živote. „Vjerujem da ćemo dobro odgovoriti i na sve nove izazove, a za to je potrebno surađivati i razgovarati sa svim hrvatskim županijama te Vladom Republike Hrvatske” – zaključio je župan Stričak. „Svjedoci smo porasta cijena energenata kako u školstvu, tako i u zdravstvu za 70 do 80 posto, čak i više. U Brodsko-posavskoj županiji smo obnovili 23 škole i sve bolničke zgrade našeg bolničkog sustava i to se pokazalo ispravnim. Tu su uštede energije bile i do 72 do 75 posto” – dodao je župan Marušić.

Predstavnici Državne geodetske uprave predstavili su Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030. Provedbom aktivnosti iz Programa osigurat će se ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj i područjima oko građevinskih područja koji su važni za razvoj gradova i općina, županija i države te u kojima se obavlja više od 80 % gospodarskih aktivnosti, a koji su nužni za nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje i gradnju, za poslove zaštite prirode i okoliša i održiv razvoj.

Rad Centara izvrsnosti Varaždinske županije županima je prezentirao dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport. Na sjednici je prisustvovala i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, a dobrodošlicu je županima i njihovim suradnicima zaželio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj. Na sjednici je bio i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Načelnik Mirko Korotaj održao prijem za 13-ero novorođene djece i njihove roditelje

  U općini Cestica je od siječnja ove godine novorođeno 13-ero djece, šest djevojčica i sedam dječaka. Za njih i njihove roditelje načelnik Mirko Korotaj pripremio je u srijedu, 19.06.2024. godine prijem i darivanje jednokratne novčane pomoći u iznosu od 270,00 eura po novorođenom djetetu. Jednokratna novčana potpora za novorođenče predstavlja značajnu financijsku pomoć koja se isplaćuje roditeljima kako bi podržala troškove djeteta. Načelnik je ovim putem upoznao nazočne s aktivnostima […]

  today25/06/2024 1

  0%