play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Zimska služba Varaždinske županije spremna za novu sezonu

Zimska služba u potpunosti je spremna za sezonu 2021./2022. Pripremne radnje su obavljene i što se tiče lokalnih i županijskih cesta – rečeno je danas na konferenciji za medije u Županijskoj palači kojoj su prisustvovali župan Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, voditelj Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec, Dejan Piskač, također iz PU varaždinske, Davor Bobičanec iz Poslovne jedinice Hrvatskih cesta, Mario Vdović iz tvrtke PZC, dr.sc. Zvonimir Sabati, predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije te Dejan Crnčec, predstavnik HAC-a.

Župan Stričak je naglasio kako se na  području Varaždinske županije puno gradi, od  aglomeracije, saniraju se klizišta, obnavljaju se kolnici, a grade se i nogostupi. – Na području Varaždinske županije uz 45 kilometara autocesta i 216 kilometara državnih i brzihcesta o kojima brigu vode Hrvatske autoceste, odnosno Hrvatske ceste, postoji i 950 kilometara županijskih i lokalnih cesta koje održava Županijska uprava za ceste. Zimskoj službi želim što manje posla, a svim sudionicima u prometu poručujem da maksimalno paze i poštuju propise- rekao je župan dok je dr. sc. Zvonimir Sabati  posebno istaknuo na potrebu prilagođavanja uvjeta vožnje i osvjetljenje pješačkih prijelaza radi sigurnosti pješaka i biciklista u prometu.

Danijel Posavec, voditelj Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU varaždinskoj podsjetio je da zimski uvjeti na cestama počinju službeno važiti od 15. studenog te da je od tog datuma obvezna zimska oprema na zimskim dionicama cesta.

-Svi vozači moraju imati adekvatnu zimsku opremu. Stoga i sada apeliram na njih da se pripreme na vrijeme kako bi se izbjegle nepotrebne neugodnosti. Pod zimskim uvjetima smatramo stanje kada je kolnik prekriven snijegom ili kada imamo poledicu, a policija će vršiti nadzor u prometu. Sami uvjeti zimske vožnje nisu idealni, tako da treba voziti defanzivno što znači da treba izbjegavati nagla kočenja, skretanja te treba voziti ispod brzina koje su dopuštene prometnim propisima. Uz to, kako je već rečeno važna je zimska oprema koja je obavezna od 15. studenog do 15. travnja slijedeće godine. Poručio bih vozačima neka poštuju prometne propise, obavezno neka nabave zimsku opremu jer “guma glavu čuva”, a samim time biti će i veća sigurnost u prometu – rekao je Posavec te dodao kako se pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Davor Bobičanecje naglasio kako su svi pripremni i operativni planovi za održavanje 216 kilometara državnih cesta na području Varaždinske županije već odrađeni, a Hrvatske ceste spremne su za zimsko održavanje.

– Ne očekujem nikakve probleme, spremni smo, a suradnja s ostalim institucijama uključenima u rad zimske službe je jako dobra- rekao je Bobičanec dodavši  da kada je riječ o radovima na aglomeracijikoji se provode na području državnih cesta 2 i 35, najkasnije će do 17. studenoga biti stavljen prvi sloj asfalta, što znači da će se promet moći nesmetano odvijati, a radovi na kolnikudržavnih cesta od 17. studenoga do 15. ožujka neće se izvoditi.

Inače, zimske dionice cesta su čitava dionica D2, odnosno Podravska magistrala od Dubrave Križovljanske do Hrašćice, jugozapadna obilaznica grada Varaždina, od Turčina spojna cesta do autoceste te čitava dionica autoceste. Od prošle godine proširene su zimske dionice cesta na državnu cestu DC 3, odnosno od Međimurske ulice iz smjera Međimurja preko istočne obilaznice grada Varaždina, preko Novog Marofa pa sve do Mirkovca.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U okviru programa Dana Općine organizirani edukacija o prevenciji dijabetesa i mjerenje šećera u krvi

  Jedan od programa u okviru obilježavanja Dana Općine Trnovec Bartolovečki bila je i edukacija o prevenciji dijabetese, a tom je prilikom u petak sudionicima predavanja mjeren šećer. Akciji i edukaciji prisustvovala je i Ana Bramović, koja je istaknula da je jako zadovoljna s akcijom koju je organizirala Općina te da je čula mnoge korisne informacije koje su je zanimale." Šećer provjeravam stalno, svaki mjesec, kao i kolesterol svaka tri mjeseca"  […]

  today20/04/2024 3

  0%