play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Završna konferencija projekta „Mogu i hoću“ s predstavljanjem rezultata istraživanja

Dana 14.12.2022. godine održana je završna konferencija projekta „Mogu i hoću“, čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin. Projekt je proveden u partnerstvu s V. osnovnom školom Varaždin s ciljem suzbijanja i sprječavanja pojave ovisnosti među djecom i mladima te rizičnog ponašanja vezanog uz eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti. Na konferenciji su rezultate projekta predstavile ravnateljica GDCK Varaždin Sandra Mintas, ravnateljica V. osnovne škole Varaždin Nikolina Kovačić  te edukatorica iz GDCK Varaždin Helena Šargač. Opći cilj projekta „Mogu i hoću!“  je suzbiti i spriječiti pojavu ovisnosti među djecom i mladima te rizično ponašanje djece i mladih vezano uz eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti.

Kroz aktivnosti projekta pokušalo se utjecati na stavove i navike učenika osnovne škole, pomoći im da stvore pozitivnu sliku o sebi kako bi uvidjeli svoje pozitivne osobine te naučili kako se uklopiti u društvo na zdrav način. Osnovne aktivnosti projekta bile su radionice za učenike 8. razreda i set od 4 radionice za učenike 5. razreda, koje su provedene s 2 generacije učenika petih i osmih razreda (školska godina 2021./22. i 2022./23.) – 54 učenika petih razreda i 81 učenik osmog razreda. Uz radionice, na učenike se nastojalo utjecati i kroz kreativne likovne radionice tijekom mjeseca borbe protiv ovisnosti. Kroz predavanje za roditelje, kod roditelja je podignuta svijest o njihovoj ulozi u borbi protiv takozvanih modernih ovisnosti.

U sklopu projekta, provedeno je i istraživanje o konzumaciji sredstava ovisnosti te evaluacija samog projekta. Rezultate istraživanja predstavila je voditeljica projekta, Filipa Blažon Šumečki iz GDCK Varaždin. Rezultati ankete potvrdili su da su ovisnička ponašanja uvelike društveno i kulturološki prihvatljiva, osobito u području konzumacije alkohola i duhanskih proizvoda. S povećanjem dobi kod učenika vidljivi je opušteniji stav prema konzumaciji sredstva ovisnosti, čemu u prilog ide nalaz da 14,8% osmaša ponekad ili redovito puši u odnosu na 4% petaša. Sličan uzorak vidljiv je i kod konzumacije alkoholnih pića: 33,3% učenika 8. razreda i 10% učenika 5. razreda konzumira alkoholna pića. Iznenađujući je nalaz da 14,8% učenika osmog razreda tvrdi da im je već bila ponuđena droga, a 17,3% učenika tvrdi da se mogu povezati s takvim osobama.

 

U području korištenja interneta i društvenih mreža pokazalo se da su navedena sredstva dio svakodnevnog života mladih, čak 12% učenika petog razreda i 32% učenika osmog razreda koristi Internet više od 5 sati dnevno, zbog čega 32% učenika petog i 69% osmog razreda odgađa pisanje zadaće ili druge obaveza. Zabrinjavajući je i nalaz da se 16% učenika petog i 42% učenika osmog razreda barem jednom sastalo s nepoznatom osobom koju su upoznali preko interneta.

Postoje različite vrste ovisnosti, a zajedničko im je to da su često rezultat niskog samopouzdanja i pritiska društva, stoga su aktivnosti projekta bile usmjerene na razvoj slike o sebi i jačanje psihološke otpornosti. Projektom smo željeli osvijestiti mlade o problemu ovisnosti i dati im konkretne alate za razvoj asertivnosti i zauzimanja za sebe s ciljem razvoja osobnih potencijala i usvajanja zdravih životnih navika. Evaluacija projekta pokazala je da je kod učenika povećano samopouzdanje, samokontrola i empatija. Rezultatima je opravdano i ime projekta „Mogu i hoću“ – svaki učenik, uz pomoć dobrih alata može, a nadamo se da i hoće donijeti dobre i zdrave odluke.

Projektne aktivnosti provode se uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva. Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti GDCK Varaždin i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Ministarstva zdravstva.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

  Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj […]

  today12/06/2024 3

  0%