play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Završna edukacija učitelja u sklopu projekta Lori, učenici oduševljeni stečenim znanjem, ali i putovanjem u Norvešku

U Lori centru, Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području započela je desetodnevna edukacija, a ona ujedno uključuje i aktivnosti na simulatorima leta. Edukaciju polaze uglavnom učitelji koji su u proteklom razdoblju već prošli edukacije te se sada usavršavaju u samom centru. Treneri su partneri iz First Scandinavia koji su razvili model Newton soba, a naši učitelji, polaznici treninga nakon njega bit će osposobljeni za rad u Centru.

Stručno osposobljeni učitelji i drugi odgojno obrazovni radnici na ovaj način ojačavaju kapacitete u podučavanju u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva čime se stvara podloga za razvoj individualiziranih programa temeljenih na potrebama učenika. Cilj je povezati buduću ustanovu Lori sa školama te prilagoditi module postojećem kurikulumu kako bi bili komplementarni i time omogućili istovremenu konzumaciju oba načina podučavanja – formalnog u školama i neformalnog u Newton učionicama.

 

Kroz ovaj projekt organizirana su i brojna studijska putovanja u Norvešku, a putovali su i učenici škola partnera u projektu – Ludbreg, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ.

 

-Osim stečenog znanja, prvi put sam letjela avionom. Ovaj je projekt za nas učenike uistinu nešto posebno. Također, kroz projekt smo bolje spoznali školske predmete, kemiju fiziku i matematiku. Poseban doživljaj bio je i simulator leta kojem se veselimo u Ludbregu – rekla nam je Ana Vrbanić iz Osnovne škole Veliki Bukovec.

 

Sličnog je razmišljanja i Ela Horvat, također učenica Osnovne škole Veliki Bukovec.

 

-Projekt Lori jako je poučan. U Newton sobama u Norveškoj učili smo na novi način, naučili sve o potencijalnoj i kinetičkoj energiji. Jako sam zahvalna i što sam imala priliku letjeti avionom, bilo je to prvo takvo iskustvo i nešto što ću zauvijek pamtiti. Sretna sam što sam imala takvu priliku i nadam se da to nije bio moj posljednji posjet toj prekrasnoj zemlji – rekla je Ela.

 

Sve ovo dio je projekta vrijednog gotovo tri milijuna eura kojim će Ludbreg postati prvi grad u Hrvatskoj koji ima Newton sobe. Službeno otvorenje centra očekuje se početkom travnja.

Gradonačelnik Dubravko Bilić ističe kako se ovim projektom u malom gradu poput Ludbrega želi pružiti prilika da kao malo mjesto s malim brojem stanovnika odgaja velike ljude, odgaja djecu u ljude koji su spremni na širinu Europe i širinu svijeta i koji svojim znanjem mogu biti ne samo stanovnici Ludbrega i susjednih općina čije su škole uključene u projekt već cijele Europe.

Grad Ludbreg ovaj projekt provodi u suradnji s Osnovnom školom Ludbreg, Osnovnom školom Veliki Bukovec, Osnovnom školom Sveti Đurđ, Varaždinskom županijom, udrugom First Scandinavia i Međimurskim Veleučilištem u Čakovcu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

  U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole […]

  today13/04/2024 5

  0%