play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Zastupnik Jenkač u Saboru otvorio pitanje pomoći poljoprivrednicima na sjeveru Hrvatske

Poljoprivrednicima sa sjevera Hrvatske stiže značajna pomoć Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede, potvrdila je to još jednom u srijedu ministrica poljoprivrede Marija Vučković odgovarajući na zastupničko pitanje HDZ-ovog Siniše Jenkača.

Vlada će, naime, s nezapamćenom sušom koja je pogodila hrvatske poljoprivrednike postupati jednako kao što je postupala u slučaju elementarne nepogode tuče. Na pitanje saborskog zastupnika Jenkača o tome kako će Vlada pomoći poljoprivrednim proizvođačima, ministrica Vučković odgovorila je kako je u državnom proračunu već osigurano 100 milijuna kuna, no najavljeni iznos bit će još i veći s obzirom da su uspjeli iznaći dodatna sredstva.

Zastupnika Jenkača zanimalo je i je li bilo moguće spriječiti nezapamćenu sušu većim navodnjavanjem poljoprivrednih površina. Prema riječima ministrice Vučković, u mandatu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, iz Programa ruralnog razvoja financirano je 19 projekata izgradnje javne infrastrukture navodnjavanja vrijedne 789 milijuna kuna.

No, ovo nisu jedine mjere pomoći koje je Vlada provela kako bi pomogla hrvatskim poljoprivrednicima. Naime, iz posebnih mjera Programa ruralnog razvoja financirana je oprema za navodnjavanje vrijedna 86 milijuna kuna, a u najavi je i prvi natječaj iz preostalih sredstva za opremu za navodnjavanje vrijedan 33,5 milijuna kuna. „Jesmo li mogli više? Teško u ovom kratkom razdoblju, a podsjetit ću da i Hrvatske vode zajedno s hrvatskim županijama uporno pripremaju projektno-tehničku dokumentaciju te prema njihovim očitovanjima za iduće programsko razdoblje izrađeno je 27 gotovo završenih projekata” – zaključila je ministrica Vučković.

Zastupnik Jenkač pohvalio je mjere i aktivnosti koje ova Vlada provodi kako bi se ublažili gubitci poljoprivrednika i nadoknadile velike štete koje su zbog nezapamćene suše pretrpjeli. „Važno je napomenuti da ova Vlada radi značajne aktivnosti na području sanacija i poboljšanja navodnjavanja poljoprivrednih površina, a isto tako u posljednjih desetak godina promijenila se kompletna hidrologija jer smo na ovim područjima prijašnjih godina više-manje vodili borbu s prevelikim oborinama. Upravo su ovakve aktivnosti važne i pokazuju da smo u korak s vremenom” – rekao je Jenkač i još jednom potvrdio kako su poljoprivrednici u fokusu njegovog rada u Saboru.

Uz 100 milijuna kuna koliko je država osigurala za pomoć poljoprivrednicima čiji su usjevi stradali u elementarnoj nepogodi ili ljetnim požarima, u sklopu paketa mjera planirana je i izvanredna pomoć vrijedna 240 milijuna kuna za poljoprivrednike koji učinkovito koriste resurse te primjenjuju ekološki i klimatski prihvatljive metode proizvodnje, a čiji će rast troškova u odnosu na 2021. godinu biti veći od 20 posto.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

  Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj […]

  today12/06/2024 3

  0%