play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Započela akcija Dani tehničke ispravnosti vozila – motocikli i mopedi

U organizaciji HAK-a i Centra za vozila Hrvatska, a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, danas, 25. travnja započela je akcija „Dani tehničke ispravnosti vozila – motocikali i mopedi“, a koja traje do subote 30. travnja. Početak akcije u Varaždinskoj županiji obilježen je u organizaciji Autoservisnog centra i županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama. Predstavnik Autoservisnog centra Damir Lončarić istaknuo je kako se akcija održava na području cijele Hrvatske.

Akcija ima dobrovoljni karakter. Ona potiče vozače motocikala i mopeda da pristupe stanici za tehnički pregled vozila i besplatno provjere ispravnost svoga vozila. U slučaju neispravnosti takva vozila neće se sankcionirati već će djelatnici stanica za tehnički pregled savjetovati vlasnike motocikala i mopeda kako da se ti nedostaci isprave – objasnio je akciju Lončarić.

Načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić naveo je kako je u 2021. godini na području Varaždinske županije zabilježeno 44 stradavanja motociklista u prometnim nesrećama.

-Od tog broja, 28 ih se odnosi na stradavanje motociklista, dok je 16 bilo stradavanja u svojstvu vozača mopeda. Od navedenog broja, jedna osoba je smrtno stradala, osam ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a njih 17 zadobilo je lake tjelesne ozljede. U Republici Hrvatskoj u 2021. godini smrtno su stradala 64 motorista, što je u odnosu na 2020. povećanje za 33 posto. Isto tako treba reći da je preko 50 posto smrtno stradalih motorista bilo iznad 40 godina starosti – istaknuo je načelnik PU varaždinske Benčić, te dodao kako od ukupnog broj registriranih motornih vozila na području Varaždinske županije, a radi se o otprilike 100 tisuća vozila, prošle godine evidentirano je 406 neregistriranih motornih vozila, od čega je njih 54 bilo tehnički neispravno. – To nam govori da naši vozači kao sudionici u prometu u većini slučajeva poštuju prometne propise i nadam se da ćemo današnjom aktivnošću doprinijeti da u budućem periodu imamo manje smrtno stradalih i da bude opće zadovoljstvo u prometu – zaključio je Benčić.

 

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Zvonimir Sabati kazao je kako je Savez krenuo s nekoliko konkretnih mjera, a jedna od mjera je koordinacija u okviru Dana tehničke ispravnosti motocikla i mopeda.

Kao Savjet želimo promovirati ovu akciju tehničke ispravnosti motocikala i mopeda iz jednog jedinog razloga, a to je da se poveća sigurnost vozila u prometu, te da se samim time smanji broj prometnih nesreća, kao i broj smrtno stradalih – naglasio je Sabati.

 

 

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec naglasio je kako je riječ o hvalevrijednoj akciji.

 

Dolaskom toplijeg vremena, u prometu se povećava broj motocikala i mopeda, a tehnička ispravnost vozila jedan je od ključnih čimbenika sigurnosti cestovnog prometa. Stoga se ovom akcijom želi potaknuti vozače, posebno one mlade da shvate važnost tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu. Ujedno vozače želimo potaknuti i na važnost korištenja zaštitne opreme, ali i na odgovorno ponašanje u prometu, jer za siguran promet važna su tri faktora: vozač, ispravno vozilo i kvalitetna cesta – zaključila je zamjenica Zagorec.

Na početku akcije promoviran je i letak koji će biti podijeljen po svim centrima za tehnički pregled, a koji za cilj ima skretanje pozornosti svim sudionicima o odgovornom ponašanju u prometu, posljedicama uporabe mobitela tijekom vožnje, te na najčešće prekršaje u prometu za koje se određuju negativni prekršajni bodovi.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U okviru programa Dana Općine organizirani edukacija o prevenciji dijabetesa i mjerenje šećera u krvi

  Jedan od programa u okviru obilježavanja Dana Općine Trnovec Bartolovečki bila je i edukacija o prevenciji dijabetese, a tom je prilikom u petak sudionicima predavanja mjeren šećer. Akciji i edukaciji prisustvovala je i Ana Bramović, koja je istaknula da je jako zadovoljna s akcijom koju je organizirala Općina te da je čula mnoge korisne informacije koje su je zanimale." Šećer provjeravam stalno, svaki mjesec, kao i kolesterol svaka tri mjeseca"  […]

  today20/04/2024 3

  0%