play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Vrijedna iskustva o razvoju biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas ( Sveti Nikola ) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Folklornom orkestru KUD-a „Mak” Trnovec dodijeljena Zlatna plaketa Hrvatskog sabora kulture

  Folklorni orkestar KUD-a "MAK" Trnovec nedavno je, pod vodstvom Borisa Važanića  i uz pratnju Vokalnog sastava Makačice koje je uvježbala Zdenka Knapić, nastupio na Državnoj smotri u Dugom Selu - 29. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.   Naime, na Županijskoj smotri održanoj u rujnu u Maruševcu, odlukom selektora Veljka Valentina Škorvage, FO KUD-a „Mak” plasirao se na Državnu smotru i predstavljao Varaždinsku županiju na […]

  today09/11/2022 140

  0%