play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinsko bučino ulje osvojilo nova tri zlata na svjetskom natjecanju u Bruxellesu

Na nedavno održanom uglednom, 61. po redu svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu Varaždinsko bučino ulje osvojilo je čak tri zlatne medalje za kvalitetu, a vrijedna i prestižna priznanja dobili su OPG Žmegač, OPG Štorga i OPG Šipek, a sama priznanja uručio im je  župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Dodjeli priznanja nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek.

Pročelnik Vincek je u uvodu naglasio kako je bundeva biljka koja je u varaždinskom kraju ostavila poseban trag.

– Natjecanje Monde Selection je natjecanje testiranja kvalitete, a za analizu i vrednovanje proizvoda kroz 25 parametara zaduženi su neovisni stručnjaci. Ocjenjuju se vizualni aspekt, miris, okus, naknadni okus, tekstura, osjećaj u ustima i pakiranje, a unutar svih tih kategorija gleda se i ambalaža, boja, oblik i veličina samog proizvoda. Kod mirisa se gledaju aroma, profinjenost, intenziteti, a kod okusa podrazumijeva li proizvod kompleksnost, gorčinu, slatkoću ili kiselost. Do sada smo poslali na ovo natjecanje osam različitih OPG-a, a sva bučina ulja osvojila su zlatnu medalju i na tu činjenicu smo izrazito ponosni – pojasnio je pročelnik Vincek.

Župan Anđelko Stričak je naglasio kako bučino ulje koje se još popularno naziva crno zlato, oslikava muku, trud i ljubav koje OPG-ovci ulažu u poljoprivrednu proizvodnju

-Zapisi vezani uz proizvodnju bučinog ulja sežu nekih 150 godina unazad, a odnose se na Biškupec. Kad govorimo o bučinim uljima kod nas, ne govorimo samo o proizvodnji, već i o tradiciji, ali i o gastronomiji jer su bučina ulja sve prisutnija na našim jelovnicima .Također, 21. svibnja planiramo Međunarodnu izložbu bučinog ulja za koju je već sada prijavljeno ukupno 156 uzoraka ulja iz pet država – Austrije, Slovenije, Mađarske, po prvi put iz Češke te iz Hrvatske – rekao je župan te dodao kako gdje god da se naši OPG-ovci s područja Varaždinske županije pojave, osvajaju medalje.

–   Upravo smo iz tog razloga poduzeli niz aktivnosti pa smo tako sudjelovali na Mediteranskom sajmu u Dubrovniku, kako bi povezali naš sjever i jug, odnosno zelenu i plavu Hrvatsku. Podsjećam kako  je još uvijek otvoren natječaj za 12 mjera za poljoprivredne proizvođače, a ostat će otvoren do kraja godine – zaključio je župan.

Vlasnik OPG-a Žmegač, Josip Žmegač zahvalio se u ime nagrađenih Županiji na podršci koju im pruža te je naznačio kako mu ova nagrada, osim ponosa daje dodatni motiv  za daljnjom proizvodnjom. Posebnu je zahvalu uputio i Uljari “Agroprom Patrčević” koja je bučine koštice spomenutih poljoprivrednih gospodarstava preradila u zlatom okićeno bučino ulje.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

  U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole […]

  today13/04/2024 4

  0%