play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinske Toplice: U pohod na Višograd na Martinje se zaputilo 50-ak sudionika

U subotu, 11. studenoga 2023. godine, u okviru događanja povodom obilježavanja Dana Varaždinskih Toplica i Topličkog Martinja, održana je Martinska planinarska šetnjica sa startom kod dućana u Leskovcu i ciljem na Višogradu.

Riječ je o 4. Martinskoj planinarskoj šetnji, događaju koji je započeo u doba pandemije koronavirusa kao jedan od pandemijskih načina obilježavanja Martinja, a pohod na Višograd uspješno je nastavljen i ove godine.

– Višograd je jedan brijeg iznad sela Leskovec na kojem je Ivan Kukuljević Sakcinski napisao Lovačku himnu, koju je uglazbio Ferdo Livadić. Zanimljiva je ruta jer na njoj stajemo na nekoliko lokacija. Naime, na putu prema Višogradu nalazi se Glažuta, tzv. šumska tvornica stakla koju je otkrila profesorica Vlahović iz našeg Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice, tako da je sam pohod na Višograd zanimljiv jer čujemo nešto o povijesti i kulturi, ali i priče koje čak ni sami Topličanci svi ne znaju, a kamoli naši gosti – rekla je direktorica Turističke zajednice Varaždinske Toplice Lana Husnjak i dodala da je ove godine sudjelovalo 50-ak sudionika svih dobnih skupina, koje je na vrhu čekala prigodna okrepa.

– Naša Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice na vrhu je pripremila okrepu u vidu kuhanih kobasica i domaćih kolača koje su pripremile njihove supruge, te, naravno, dobre kapljice, a za djecu sokova – istaknula je direktorica Husnjak, dodavši da je Martinska šetnjica protekla u ugodnoj atmosferi uz lijepo druženje u prirodi.

Valja naglasiti i ovogodišnji novitet, a to je edukativna, prezentacijska izložba o Glažuti na 19 štafelaja, koja je bila priređena na vrhu Višograda.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 4

  0%