play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija sa sedam partnera razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Varaždinska županija bila je organizator međunarodne konferencije i seminara za prijenos znanja u okviru INTERREG projekta „TransCPEarlyWarning“, br. 979.

Glavna zadaća projekta je unaprijediti sustave civilne zaštite u zemljama Jadransko – jonske regije, koje su izložene sličnim rizicima, a to su  Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija, na način da se umreže i usklade procesi prijenosa podataka u sustavima za rano upozoravanje.

Kako bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvijena je testna platforma za rano upozoravanje. Platforma je testirana u svih sedam zemalja partnera, a analiza dobivenih podataka služi kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području.

Konferencija je okupila eminentne stručnjake iz područja civilne zaštite i sigurnosti, koji su iz svoje perspektive govorili o ulozi i važnosti sustava za rano upozoravanje u smislu dobivanja pravovremene informacije u zaštiti ljudskih života i materijalne i kulturne baštine.

Posebno su bile interesantna predavanja stručnjaka iz RACVIAC-a, DHMZ-a, Hrvatskih voda, Glavnog centra obrane od poplava, HEP proizvodnje i Sveučilišta iz Ljubljane, u kojima su prikazani načini korištenja podataka, predviđanja i izrade upozorenja za sustave ranog upozoravanja.

 

Inače, sve prisutne predavače i sudionike međunarodne konferencije uvodno je pozdravila pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić koja je ujedno i zamjenica načelnice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

 

Projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stara kraljevska  prijestolnica Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Koncertom “Domovinu ljubim pjesmom” započeo projekt KUT u Varaždinskim Toplicama

    U Kongresnoj dvorani Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama u srijedu je koncertom "Domovinu ljubim pjesmom" započeo projekt KUT - Kultura u toplicama. Radi se o projektu u sklopu kojeg će se, do početka lipnja ove godine, održati izvedbe i pjesnička večer korisnicima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, ali i svim građanima Varaždinskih Toplica. Organizator projekta je Muški vokalni ansambl Špansko iz Zagreba, a upravo su oni bili […]

  today02/03/2024 3

  0%