play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždin u nacionalnom projektu CikloParking

Novi projekt Grada Varaždina vezan uz razvoj biciklističke infrastrukture pod nazivom CikloParking predstavljen je u srijedu, 28. veljače 2024. godine na konferenciji za novinare. Uz Miroslava Markovića, zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina o projektu CikloParkinga govorili su voditelj projekta i direktor ACADEMICA d.o.o. Denis Buhin, mag. inf. traff. te Snježana Galić Grozaj, mag. ing. traff. iz Odsjeka za urbanizam, promet i zaštitu okoliša UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina.

Riječ je o projektu Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje kojim se želi potaknuti aktivnu interakciju stanovnika, gospodarstvenika, struke i javne uprave s ciljem unaprjeđenja postojećeg prometnog sustava, sukladno stručno definiranim pokazateljima i podacima identificiranim od strane stanovnika Grada Varaždina. Predstavljeni su stručno razvijeni alati i projektne aktivnostima za učinkovito upravljanje biciklističkom parkirališnom ponudom i potražnjom, unaprjeđenje postojećeg prometnog sustava, usklađivanje postojeće biciklističke infrastrukture s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi, pripremu projektne dokumentacije za pristupanje natječajima sufinanciranja unaprjeđenja pojedinih elemenata postojećeg prometnog sustava i ispunjavanje obveza praćenja smjernica Europske deklaracije o biciklizmu, Nacionalnog plana razvoja biciklističkog prometa za razdoblje 2023. – 2027. godine, Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske i ostale legislative Republike Hrvatske poput Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković uvodno je na konferenciji istaknuo: Ova gradska uprava vrlo smo predani tome da napravimo zelenu tranziciju i da se što više građana prebaci na zdravi način prijevoza. Želja nam je da što više naših sugrađana koristi bicikl kao prijevozno sredstvo. Tako smo ponovo pokrenuli javni poziv za sufinanciranje kupnje i servisiranje bicikla, sve ulice koje rekonstruiramo pokušavamo prilagoditi biciklistima kako bi se sigurnije osjećali. Postavit ćemo i kvalitetne stalke za bicikle pred školama. Projekt CikloParking je samo jedno od poboljšanja koji će koristiti našim sugrađanima ali i svima koji biciklom dolaze u Varaždin.

Voditelj projekta Denis Buhin predstavio je projekt Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje koji se sastoji od šest aplikacija za kvalitetno prikupljanje i obradu podataka o parkiralištima i stalcima za bicikle. Pohvalio je Grad Varaždin koji prednjači u Hrvatskoj po razvoju biciklističke infrastrukture te je među prvima podržao projekt koji bi u konačnici trebao olakšati apliciranje projekata za dobivanje sredstava za izgradnju biciklističke infrastrukture iz državnih fondova. Podsjetio je na odredbe Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi po kojem su jedinice lokalne samouprave imale rok za prilagođavanje. Jedan od elemenata usklađivanja s pravilnikom, upozorio je u izlaganju, jest unapređenje stalaka za parkiranje bicikla. Pravilnik propisuje da stalak za bicikl mora biti učvršćen za tlo i mora omogućiti vezanje bicikla za okvir. Sustav od šest aplikacija omoguće stanovnicima, jedinicama lokalne samouprave i gospodarstvenicima da prikupljaju podatke koji su transparentni i vidljivi te predstavljaju dobro polazište za poboljšanje infrastrukture i usklađenje s pravilnikom. – rečeno je uz prezentaciju.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

  U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole […]

  today13/04/2024 5

  0%