play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Uskoro počinje državno sufinanciranje dječjih vrtića

U petak, 15. rujna je ispred Dječjeg vrtića Bambi u Sračincu održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljena nova mjera Vlade Republike Hrvatske. Naime, po prvi put u povijesti, Vlade će iz središnjeg proračuna sufinancirati rad dječjih vrtića u Hrvatskoj. Konferenciji su nazočili saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško te ravnateljica Dječjeg Vrtića Bambi Sračinec Kristijana Silov.

– Hrvatska narodna stranka prije tri je godine, u vrijeme oformljivanja trenutne Vlade, insistirala da se središnja država uključi u sufinanciranje predškolskog odgoja. Trebalo nam je tri godine da u javnu raspravu uđe dokument kojim se ovo ostvaruje. Radi se o pravilniku, po kojem će općine i gradovi iz proračuna države primati ozbiljna sredstva za financiranje dječjih vrtića. Ovim će sredstvima jedinice lokalne samouprave samostalno upravljati, moći će ih usmjeriti na povećanje standarda, dogradnju, povećanje plaća odgajateljicama i u konačnici povećanje participacije JLS-a u ekonomskoj cijeni vrtića. Sredstva dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, izvor sredstava je iz europskih fondova, a moraju se utrošiti strogo namjenski, za predškolski odgoj. Želim zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Radovanu Fuchsu što su pronašli način da se realizira ovaj naš prijedlog. Bitno je naglasiti da su u ovu mjeru uključeni i privatni vrtići, a ne samo vrtići javne ustanove. Očekujem da će za nekoliko dana na sjednici Vlade RH ova odluka biti usvojena – rekao je jedan od inicijatora ove odluke, saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar.

 

Neće svi gradovi i općine biti sufinancirani u istom postotku, on će ovisiti o stupnju razvijenosti. Tako će Općina Sračinec dobivati sufinanciranje 25% od ekonomske cijene smještaja djeteta u vrtiću, a ta je cijena izračunata kao prosječna cijena u Hrvatskoj. Konkretno, ona iznosi nešto manje od 300 eura po djetetu. Najnerazvijenije općine i gradovi dobivat će 50%, a najrazvijenije sredine 6,25% sufinanciranja.

– Jako nas je razveselila ova odluka, povijesni je ovo dan za nas. Mi u općini Sračinec imamo privatan vrtić, tj. vrtić koji je izgradila Općina Sračinec i ustupila privatnom koncesionaru. Sama zgrada vrtića ovdje je od 1973. godine, značajno smo je renovirali i dogradili 2016. godine, a zbog potrebe i velikog interesa uskoro je moramo i proširiti za četiri nova odjeljenja. Nekad smo u vrtiću imali 80 djece, danas ih ima 195, a potencijalno i do 250.  Pomoć koju ćemo dobivati od države bit će nam značajna, prije svega usmjerit ćemo je da spomenutu dogradnju te povećanje standarda za našu djecu. Hvala gospodinu Štromaru, koji je zajedno s kolegama iz HNS-a uspio ovaj projekt “dogurati” do realizacije, a vjerujem da je ovo samo prvi korak prema konačnom cilju, besplatnom predškolskom odgoju za svu djecu u Hrvatskoj – naglasio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Prihod Općine Sračinec po ovoj mjeri bit će gotovo 180 tisuća eura godišnje, što predstavlja značajna sredstva za ovu namjenu. Općina Sračinec dosadašnju dogradnju i adaptaciju vrtića financirala je vlastitim sredstvima, tj. kreditnim zaduženjem, a uskoro se očekuje otvaranje natječaja za novu dogradnju.

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  Završetak nastavne godine obilježili Danom sporta i svečanom priredbom

  Učenici Osnovne škole Petrijanec proslavili su završetak nastavne godine u sportskom i svečanom duhu, obilježavajući Dan sporta u srijedu, 19. lipnja, i Dan škole u četvrtak, 20. lipnja. Dan sporta okupio je brojne učenike i njihove roditelje na školskom terenu i nogometnom igralištu NK Orač. Učiteljice razredne nastave organizirale su međurazredno nadmetanje u tradicijskim igrama poput potezanja užeta, ljudskih tački, skakanja u vrećama i nošenja loptice u žlici. Sudionici su […]

  today21/06/2024

  0%