play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Učeniku Emanuelu Tukaču novčana nagrada za broncu na Matematičkoj olimpijadi u Japanu

Nakon više od 300 sati priprema u Olimpijskoj grupi Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije, ali i brojnih sati samostalnoga rada, sada već bivši učenik Prve gimnazije Varaždin Emanuel Tukač osvojio je brončanu medalju na 64. po redu Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj ovoga mjeseca u Japanu.

Put do bronce nije bio lak, jer je Emanuel prvo morao izboriti mjesto u šesteročlanoj ekipi Hrvatske, a u Japanu je zajedno s još 600-tinjak mladih matematičara iz čak 112 država svijeta rješavao iznimno kompleksne zadatke.

Na velikom uspjehu čestitala mu je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je danas u Županijskoj palači za Emanuela Tukača priredila prijem zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom i njegovom zamjenicom Sanjom Herceg, a čestitke su mu uputili i ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić te voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić.

– Od srca čestitam Emanuelu na novom uspjehu, a čestitke upućujem i njegovim roditeljima, kao i mentorima. Doista smo jako ponosni jer je ovo već sedma medalja osvojena na međunarodnim natjecanjima u znanju. Posebno nam je drago što si se, nakon čak četiri medalje osvojene na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, ove godine kao maturant kvalificirao na svjetsko natjecanje te osvojio brončanu medalju u iznimno jako konkurenciji. Iza tebe je puno rada, nisi samo talentiran, nego i ustrajan, marljiv i uporan. Želim ti puno osobnih uspjeha, kao i uspjeha u daljnjem školovanju – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Emanuelu je uručila novčanu nagradu koja, sukladno Odluci o nagrađivanju učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima Varaždinske županije, iznosi 300 eura. Emanuel će ujedno biti stipendist Županije sve do kraja svojega školovanja, a u Centru izvrsnosti se nadaju i budući mentor novim generacijama matematičkih genijalaca iz županije.

– Zahvaljujem Varaždinskoj županiji, Centrima izvrsnosti i Prvoj gimnaziji na podršci, bez čega sigurno ne bih ostvario ovakve rezultate. Samo natjecanje u Japanu je trajalo dva dana, pri čemu smo rješavali dva ispita, svaki po 4,5 sata. Prvih pola sata do sat vremena osjeća se mala nervoza, koja potom nestaje, no nakon 4,5 sata rješavanja zadataka se osjećaš iscrpljeno. U Japanu nam je bilo jako lijepo, jer smo, uz natjecanje, imali dovoljno vremena razgledati cijeli Tokio – ispričao je Emanuel.

Školovanje će nastaviti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na studiju matematike.

Dodajmo da je Emanuelov mentor u Olimpijskoj grupi Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije bio prof. Ratko Višak, a u Prvoj gimnaziji Varaždin prof. Stanko Divjak.

 

SVE EMANUELOVE MEĐUNARODNE MEDALJE

 1. godina –3 medalje

– zlato na All Star American Computer Science League – informatika

– 2 bronce na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, pojedinačno i ekipno

 1. godina –3 medalje

– srebro na All Star American Computer Science League

– 2 srebra na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, pojedinačno i ekipno

 1. godina – 1 medalja

– bronca na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO 2023) u Japanu

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dnevnim bolnicama do smanjenja lista čekanja i broja dana hospitalizacije

  Prema izračunu Europskog društva za internističku onkologiju broj bolesnika s malignom bolesti će se do 2040. godine udvostručiti. Da već sada svjedočimo tom povećanju govori broj prijema kroz dnevnu bolnicu. I dok je 2015. godine u Općoj bolnici Varaždin u dnevnoj bolnici (opće internističke + imunologije, onkologije i hematologije) broj prijema bio 2.674, samo ove godine broj prijema iznosi 12.522. Stoga je od iznimne važnosti bilo ostvariti kvalitetnu zdravstvenu skrb […]

  today27/11/2023 5

  0%