play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Županijskoj palači obilježen Dan hrvatskih knjižnica

Već tradicionalno, Varaždinska županija je prigodnom svečanošću obilježila Dan hrvatskih knjižnica pa su tako knjigama nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola koji su u prošloj školskoj godini pročitali najviše knjiga iz fundusa školske knjižnice. Njih je ukupno ove godine bilo 77, a pročitali su više od dvije tisuće knjiga. Jedna od njih je i učenica četvrtog razreda Srednje škole Novi Marof Sara Plantić koja je u prošloj školskoj godini pročitala 70 knjiga.  “Čitanje za mene predstavlja bijeg iz stvarnosti. Knjiga mi nudi mnoštvo informacija, vodi me na neka daleka mjesta, čitanjem knjiga hranim svoju dušu – rekla je Sara Plantić te otkrila kako je vrlo emotivna i osjećajna pa najviše voli čitati ljubavne romane, a posebno mjesto zauzimaju i kriminalistički romani. Anamarija Mežnarić učenica je drugog razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija i samo u prošloj školskoj godini pročitala je 57 knjiga.  Najviše volim priču o Pepeljugi, a knjige sam počela čitati u prvom razredu i nije mi teško. Prije su mi knjige čitali mama i tata – rekla je Anamarija.

 Knjižničarka u Osnovnoj školi Trnovec Violeta Lukač pohvalila je dugogodišnju tradiciju Varaždinske županije o nagrađivanju čitatelja. “Djeca čitanjem razvijaju dikciju, svoj izričaj, razvija im se mašta, pričanje, govor i mislim da današnje generacije imaju bogatstvo rječnika. Najviše vole čitati Gregov dnevnik, Harrya Pottera, Gospodare prstenova, kriminalističke romane, stranu literaturu. U našoj knjižnici složili smo im kutak za što ugodnije čitanje, razgovore s vršnjacima jer želimo pokazati kako knjižnica nije samo zgrada, već je cijeli svijet uključen u knjižnicu”  rekla je knjižničarka Lukač.

Nagrade najčitateljima uručio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturi i sport dr. sc. Miroslav Huđek. “Više od dvije tisuća knjiga pročitalo je 77 učenika naših osnovnih i srednjih škola. To je brojka koja zaslužuje poštovanje i potrebno je nagraditi učenike za njihov trud i što svoje slobodno vrijeme upotpunjuju i čitanjem. Sve naše škole, osim Srednje škole Ludbreg i Glazbene škole u Varaždinu imaju knjižnice, knjižničare, tako da je i taj pedagoški segment ispunjen. Spomenute dvije škole, zbog svojih prostorno-organizacijskih uvjeta suradnju imaju uspostavljenu s gradskim knjižnicama. Ujedno prigoda je ovo da odamo priznanje i svim knjižničarima. Bez njih Varaždinska županija prije nekoliko godina ne bi mogla provesti projekt razmjene besplatnih udžbenika. Nabavili smo opremu, instalirali ju u našim knjižnicama i taj projekt je bio itekako uspješan. A samo zato jer smo ga realizirali tamo gdje je to moguće u knjižnicama i uz pomoć knjižničara – istaknuo je pročelnik Huđek.

Uz nagrađivanje najčitatelja osnovnih i srednjih škola, Varaždinska županija dodijelila je nagrade i najčitateljima koje su predložile gradske knjižnice, a rekorder među njima je umirovljenik iz Ludbrega Krešimir Kovačić koji je pročitao 191 knjigu. Svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica svojim nastupom uveličali su i polaznici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik.

Podsjetimo kako se Dan hrvatskih knjižnica obilježava 11. studenog u spomen na dan kada je 1960. godine sabor NRH donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama, čime su se stekli preduvjeti za sustavan razvoj hrvatskih knjižnica i nacionalne knjižničarske mreže.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 2

  0%