play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinu održan okrugli stol na temu budućnosti rada na daljinu

Projekt DEVOTE: Rad na daljinu – novi okvir za bolju produktivnost i balans između rada i privatnog života

Održan je okrugli stol u Varaždinu na temu budućnosti rada na daljinu, a to je ujedno bio i prvi u nizu događaja na kojima će poslodavci i predstavnici sindikata svojim iskustvima doprinijeti izmjenama zakonskih odredbi o radu na daljinu. Ovo je prvi od pet događaja u sklopu projekta DEVOTE-Developing of teleworking future (Budućnost rada na daljinu) kojeg provodi Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u suradnji sa Sindikatom naftnog gospodarstva (SING) i norveškom udrugom poslodavaca (The Confederation of Norwegian Enterprise – NHO). Nakon Varaždina, okrugli stolovi održat će se u Splitu, Rijeci i Osijeku, a završna konferencija u Zagrebu.

Cilj je na temelju ovakvog socijalnog dijaloga pripremiti smjernice za izmjenu zakonodavnog okvira koje će u konačnom obliku biti predstavljene na završnoj konferenciji u prvoj polovici 2022. i dostavljeni zakonodavcu. Tema rada na daljinu nije nova, no pandemija je značajno ubrzala procese i nametnula potrebu da se rad na daljinu regulira kako bi se uskladili interesi poslodavaca i radnika te iskoristile mogućnosti novih tehnologija s ciljem poboljšanja produktivnosti i balansa između rada i privatnog života radnika. Istraživanja globalnih trendova na tržištu rada pokazuju kako će uskoro više od 100 milijuna ljudi diljem svijeta raditi izvan ureda. Prema posljednjim podacima Eurostata tijekom 2020. u Hrvatskoj je uobičajeno na daljinu radilo tek 3,1% zaposlenih dok je na razini EU taj udio iznosio 12,3%. Ipak, uz napredak tehnologije pandemija Covid-19 ubrzala je ovaj proces pa je tako prema istraživanju Eurofounda, gotovo 30% anketiranih osoba u Hrvatskoj zbog koronakrize prešlo na rad na daljinu tijekom proljeća 2020. Međutim, hrvatsko zakonodavstvo institut rada na daljinu i dalje ne poznaje u punom smislu tih riječi.

Uz uvodna obraćanja organizatora, Sanje Ostroški, direktorice HUP – regionalnog ureda Varaždin, Ive Tomić, glavne ekonomistice HUP-a i voditeljice projekta DEVOTE te Anice Ferić, pravne savjetnice u SING-u i koordinatorice projekta DEVOTE, održana su kratka izlaganja na temu rada na daljinu.

Henrik Munthe, odvjetnik iz norveške udruge poslodavaca NHO s primjerom dobre prakse koji je, između ostaloga, adresirao teme od interesa i za poslodavce i radnike. Isto tako, naveo je smjer u kojem će se ići prema norveškim poslodavcima vezano uz izmjene regulacija rada na daljinu, a koji uključuju obvezu savjetovanja s radnicima i osiguravanje pisane informacije o reguliranju rada na daljinu te mogućnosti inspekcije rada da kontroliraju i taj oblik rada.

Daliborka Štulić, koordinatorica tima za Nagrađivanje i operativno poslovanje ljudskih resursa, INA – Industrija nafte d.d., navela je kako je INA pandemiju i rad na daljinu dočekala spremna jer od 2016. godine provodi programe fleksibilnog rada. Rezultat provođenja takvih programa jest da je 94% radnika izrazilo zadovoljstvo mogućnostima fleksibilnog oblika rada, za 16% smanjena su kratkotrajna bolovanja, a za 32% je smanjena potreba za prekovremenim radom u odnosu na prethodnu godinu.

Također, svoja su izlaganja imale i Iva Nappholz, pravna savjetnica u HUP-u i članica projektnog tima projekta DEVOTE te Josipa Klišanin, načelnica Sektora za radne odnose u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP) ispred Uprave za rad i zaštitu na radu. Obje su naglasile potrebu da se zakonodavni okvir prilagodi potrebama suvremenog doba te da se iskoriste dostupne tehnologije ne samo za povećanje produktivnosti, nego i za poboljšanje zadovoljstva radnika kroz fleksibilne oblike rada.

Nakon uvodnih izlaganja, u glavnom dijelu događaja, otvorena je diskusija koju je moderirala Iva Tomić, a u kojoj su prisutni predstavnici poslovnog sektora i sindikata iznijeli iskustva s radom na daljinu u svojim poduzećima, kao i viđenja zakonodavnog rješenja navedene problematike. Kako je u svojoj prezentaciji iznijela predstavnica MROPSP-a, gđa. Klišanin „Budućnost rada na daljinu je sada!“.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Gradonačelnik i zamjenik obišli radove u Ulici Tina Ujevića i najavili daljnje planove uređenja grada

  Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički obišli  su radove na rekonstrukciji Ulice Tina Ujevića te najavili daljnje planove uređenja grada. „Počeli su radovi na uređenju Ulice Tina Ujevića na dijelu od Zagrebačke do Zrinskih i Frankopana, a za sljedeću godinu projektiramo dio skroz do POS-ovog naselja. Rekonstrukcija ovog dijela Tina Ujevića koštat će oko […]

  today04/07/2022 33

  0%