play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U subotu 4. ožujka prvi Bio sajam „Đurđica“ u Općini Maruševec!

Općina Maruševec uz podršku Turističke zajednice područja Sjever Zagorja u subotu, 4. ožujka ove godine organizira Bio sajam „Đurđica“. Cilj prvog ovakvog sajma u Općini Maruševec organizirana je razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Posjetitelji će uz razmjenu sjemenja moći dobiti savjete za proizvodnju voća i povrća na svojim imanjima i vrtovima po principima i metodama koji su u skladu sa prirodnim ritmovima čime ne štete okolišu, tlu i vodama, a uvelike doprinose zdravlju.

Naime, stanovništvo Općine Maruševec geografskim, ali i kulturnim nasljeđem tradicionalno se bavi ratarstvom, bilo za vlastite potrebe ili pak stavljajući svoje proizvode na tržište.

Karakteristike ovog podneblja su tradicija očuvanja te razmjenjivanja sjemena, sadnica, lukovica ili reznica koje se prenose s koljena na koljeno. Upravo domaće sorte prilagođavale su se prirodnim uvjetima u kojima su rasle i osiguravale najbolji urod. Okusom se i izgledom uvelike razlikuju od kupovnih, hibridnih sorti ali osiguravaju očuvanje prirodne te autohtone bioraznolikosti.

Pozivamo sve zainteresirane građane i udruge koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima da nam se pridruže i sudjeluju u razmjeni sjemenja te na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Pozvani ste i ako nemate sjeme za razmjenu ali vas zanimaju teme sjemenarstva i vrtlarstva, budući da je u sklopu sajma organizirano i stručno savjetovanje o uzgoju sadnica od strane Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana.

Bio sajam „Đurđica“ u organizaciji Općine Maruševec i podršku Turističke zajednice područja Sjever Zagorja održat će se u subotu, 4. ožujka ove godine od 9 do 17 sati u prostorijama Društvenog doma u Jurketincu.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 1

  0%