play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače započeli 2. Jagićevi dani

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače danas su započeli 2. Jagićevi dani: komunikologija, filologija, metodika, a znanstveno-stručni skup je već prvoga dana okupio brojne jezikoslovce, književnike te akademike. Znanstveno-stručni skup se održava u organizaciji Sekcije za usmeno pripovijedanje i filologiju udruge Kreativni studio „Logos“, Varaždin, a pokrovitelji su Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Sudionicima skupa obratila se i zamjenica župana Silvija Zagorec. „Ponosni smo na našu nepokretnu, ali i nematerijalnu baštinu, no ponosni smo i na ljude koji su u prošlosti stvarali, živjeli i gradili naš današnji svijet. Jedan od njih zasigurno je bio i Vatroslav Jagić, svjetski poznati jezikoslovac i slavist i rođeni Varaždinac. On je jedan od onih ljudi čiji je glas svjetski poznat i koji je prenio ime našeg grada i županije diljem svijeta” – rekla je Zagorec te istaknula da Varaždinska županija aktivno radi na očuvanju nacionalnog identiteta i jezika „Kroz Centar izvrsnosti za hrvatski jezik naši mentori i brojni suradnici rade intenzivno i na jezičnoj pismenosti, razvijajući već kod osnovnoškolaca osjećaj za svoj materinji jezik, a tijekom godine podupiremo i brojne druge projekte i programe koji su, direktno ili indirektno, povezani s hrvatskim jezikom i očuvanjem tradicije.”

Predsjednica Organizacijskoga odbora, dr. sc. Martina Hranj, naglasila je važnost Jagićevih dana. „Jagićevi dani kao znanstveno – stručni skup važni su prije svega za naš grad i županiju jer na taj način obilježavamo nasljeđe koje nam je ostavio naš Varaždinac, znanstvenik, filolog i slavist Vatroslav Jagić. Kao znanstvenici i sugrađani odgovorni smo da njegovo nasljeđe održavamo živim. Vrijeme je da ponovo otkrijemo vrijednosti koje nam je ostavio kao znanstvenik, ali i kao osebujna osoba širokih interesa kako bismo mogli poticati, prije svega kod mladih, interes za znanost, komunikaciju i toplu ljudsku riječ” – rekla je Hranj.

Jagićevi dani su prilika i vrijeme za nove početke, projekte, ideje, ali i za otvaranje vrata brendiranju endemskog znanstveno stručnog skupa na Sjeveru. Cilj ovog skupa je, osim očuvanja digniteta struke: filologa, metodičara, komunikologa, prenositelja hrvatske riječi, i poučavanje djece i zainteresirane javnosti vrijednostima i vrlinama koje će pomoći da svi postanemo sposobne i cjelovite osobe” – istaknula je predsjednica Programskoga odbora doc. dr. sc. Jasmina Dvorski.

Otvorenju skupa prisustvovala je i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina. „Grad Varaždin sa zadovoljstvom je prihvatio ulogu pokrovitelja ovog međunarodnog komunikološkog i filološkog skupa. Ponosni smo na djelo našeg sugrađanina Vatroslava Jagića, jednog od najvećih jezikoslovaca u povijesti slavistike. Raznolikost predavanja i tema ovoga skupVusić.

Svoju podršku radu skupa dala je i saborska zastupnica i predstavnica Slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Barbara Antolić Vupora koja je istaknula Jagićevo prijateljstvo s Francom Miklošičem, poznatim slovenskim filologom.

Na dvodnevnom skupu na kojem su se okupili najznačajniji komunikolozi, metodičari i filolozi biti će obuhvaćena tri tematska područja; komunikologija, filologija i metodika.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Povodom pete obljetnice umjetničke kolonije ‘Dani braće Stolnik’ otkrivene biste u čast velikim umjetnicima, Stjepanu i Slavku Stolniku

  Povodom pete obljetnice umjetničke kolonije ‘Dani braće Stolnik’, u subotu su, 25. svibnja u Donjoj Voći, ispred Galerije Stolnik, otkrivene biste u sjećanje na braću Stjepana i Slavka Stolnika, majstore naive. Uz otkrivanje bisti, otvorena je i dvodnevna izložba 20 djela ovih velikana voćanskog kraja. Koloniju ‘Dani braće Stolnik’ je prije pet godina pokrenuo KUD ‘Voća’, a samih se početaka prisjetila predsjednica KUD-a Ljubica Galić. - Prva je kolonija počela […]

  today27/05/2024 107

  0%