play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U sklopu projekta Vseživljenske veščine, učitelji iz Španjolske, Italije i Slovenije posjetili Trnovec

Priča o trnovečkom makaču i trnovečkoj trepi ubuduće će se čuti još dalje, a ova će ukusna autohtona jela svojim ukućanima uskoro pripremati domaćice u Španjolskoj, Italiji i Sloveniji. U ponedjeljak su, naime, u sklopu projekta Vseživljenske veščine u Trnovec stigli učitelji i mentori upravo iz ovih triju država te njihove kolege iz 1. osnovne škole Varaždin, a sve su ih zajedno ugostile članice Udruge žena Trnovečko srce i općinska načelnica Verica Vitković. Gosti su odmah prionuli poslu i na zanimljivoj radionici učili kako se spravljaju trnovečka makovnjača i trepa koje nitko ne radi bolje od članica Trnovečkog srca, a sve se odvijalo pod budnim okom učiteljice Verice Šilec iz varaždinske 1. OŠ koja je najzaslužnija za ovu međunarodnu suradnju.

“Naša škola se uključila u međunarodni projekt Vseživljenske veščine, a ja sam željela našim gostima pokazati kulturu i tradiciju našeg malog mjesta Trnovca. Posebno smo poznati po trnovečkoj makovnjači i po trnovečkoj trepi, a budući da je riječ o posebnim kolačima, odnosno specijalitetima, smatrala sam da će biti lijepo da naši goste vide i naše autohtone kolače. Ja ne bih bila ja, srce me vuklo mojem rodnom kraju i ono što sam mogla učiniti za svoje rodno mjesto je da dovedem goste k nama” kazala je Šilec. Da je Trnovec doista odličan početak boravka njihovih kolega u Lijepoj našoj zaključila je ravnateljica 1. OŠ Karmen Hans Jalšovec. ” Ideja je bila da naše goste upoznamo s našom lokalnom baštinom i kulturom, pa smo na nagovor učiteljice Verice Šilec koja je ponudila radionicu došli vidjeti tu trnovečku makovnjači i trepu. Lijepo su nas primili i imat ćemo priliku naučiti kako se ti proizvodi rade. Učitelji i mentori iz triju država ostaju u Hrvatskoj do subote, realizirat ćemo radionice i u našoj školi, organizirat ćemo i izlet na Plitvička jezera, upoznat će se i s izradom licitarskog srca u Lepoglavi, a posjetit će i dvorac Trakošćan, jedan od rariteta ovoga kraja”  najavila je ravnateljica Hans Jalšovec.

Predsjednica Udruge žena Trnovečko srce Marija Višnjić nije krila zadovoljstvo što im se, nakon brojnih radionica organiziranim za djecu i odrasle iz ovoga kraja, pružila prilika prezentirati pripremu domaćih jela i gostima iz Španjolske, Italije i Slovenije. “Ovakva međunarodna suradnja puno nam znači. Često radimo radionice naše poznate trnovečke makovnjače i potreptanog kolača, a posjećujemo i brojne sajmove na kojima promoviramo naše proizvode, no drago mi je da smo dobile i ovakvu priliku prezentacije ” kazala je Marija Višnjić te dodala da je njihov cilj prenijeti svoja iskustva i znanje na mlađe generacije. Želja je to i općinske načelnice Verice Vitković koja je ponosna na članice Trnovečkog srca i sve ono što rade već dugi niz godina, kako bi očuvale tradiciju i kulturnu baštinu trnovečkoga kraja. ” Osobno mi je zadovoljstvo što smo danas ugostili učitelje i mentore iz drugih zemalja, a naše domaćice su još jednom pokazale ono što su nekad radile naše bake. Čuvaju tradiciju našega kraja i u tome ih svesrdno podražavam kao načelnica, a Općina pomaže i financijski i moralno koliko god je to u našoj mogućnosti. Članice Trnovečkog srca maksimalno se trude da tu tradiciju nastavimo i preko naših mladih, da se mladi učlane u udrugu i da se ne zaboravi što je to trnovečki makač, što su domaći klipići i domaći potreptani kolač” kazala je načelnica te dodala da je riječ o hrani kojom su se nekad prehranjivali naši stari.

” Nekad nije bilo dovoljno mesa, nije bilo toliko povrća, ljudi su držali krave, pa su imali mlijeko i sir, imali su brašno, mak se doma uzgajao i sušio. Na razne su se načine snalazili da bi mogli prehraniti svoju obitelj. Danas ima svega, ali ne smijemo zaboraviti našu tradiciju, moramo je čuvati i njegovati i prenositi na mlade generacije”  istaknula je načelnica Vitković. Gosti su iz Trnovca otišli iznimno zadovoljni jer su se, osim što su naučili kako pripremati autohtona jela, upoznali i s djelovanjem KUD-a Mak te životom trnovečke župe.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%