play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U općini Petrijanec obnovljeni poljski putevi novom metodom hladne reciklaže

Na području općine Petrijanec obnovljene su nerazvrstane cesta odnosno poljski put i to metodom hladne reciklaže “in situ”, a radove je u četvrtak obišao općinski načelnik Željko Posavec s predstavnikom izvođača radova PZC Varaždin Mariom Vdovićem.
Kako je objasnio načelnik Posavec radi se o obnovi nerazvrstanih cesta koje spadaju u kategoriju poljskih puteva. „Riječ je o prečnim poljskim putevima koji vode na most preko kanala koji su najprometniji za naše poljoprivrednike” – rekao je načelnik te dodao kako vrijednost radova iznosi 623.914,19 kuna, a radove prema natječaju i Zakonu o javnoj nabavi provodi tvrtka PZC i to metodom hladne reciklaže. „Radi se o tome da iskop tampona koji smo imali do sada na poljskom putu se reciklira bez zagrijavanja i dodaje se cementno vapno tako da imamo gore tvrdu podlogu koja je statički spremna za čak i mogućnost asfaltiranje u roku od dvije do tri godine. Jako je bitno da na poljskim putevima, pogotovo ovim koji su izrazito prometni imamo tvrdu podlogu iz jednostavnog razloga, jer se na velikim traktorima događaju okretni momenti te nam nastaju rupe prilikom izlaska iz parcela” – pojasnio je načelnik Posavec rekavši kako su ti putevi sada i odignuti nešto iznad tih parcela tako da će voda otjecati na pripremljenu bankinu i pozvao sumještane da pripaze prilikom obrade poljoprivrednih parcela da ne oštete put.
Dodao je isto tako kako će Općina ovaj projekt prijaviti na Javni natječaj kapitalnih pomoći za projekte općina i gradova kojeg je u ponedjeljak raspisalo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. „Vjerujem da ćemo dobiti određenu subvenciju odnosno sufinanciranje s obzirom na to da su radovi skoro pa završili, a isto tako radi se o vrlo kvalitetnom postupku reciklaže i obnove poljskih puteva” – kazao je načelnik najavivši kako će s projektom nastaviti i sljedećih godina prema prioritetu. „Rješavat ćemo tri do četiri poljska puta svake godine i na taj način obnoviti cestovnu infrastrukturu koja je prijeko potrebna našim poljoprivrednicima” – poručio je načelnik Posavec.
Nešto više o samoj tehnici izvođenja radova rekao je Mario Vdović, član Uprave PZC. „Riječ je o tehnologiji hladne reciklaže “in situ” koja je u Europi već dugo vremena prepoznata i primjenjivana. Međutim, Općina Petrijanec je prva općina na području Varaždinske županije koja je prepoznala prednosti te tehnologije. U prvom redu, specijalnim strojem takozvanim reciklerom uzima se postojeći materijal i dodaje mu se nešto što fali na temelju ispitane konstrukcije, dodaje se cement, eventualno šljunak, to se sve samelje i natrag se ugrađuje u postojeće ceste” – objasnio je Vdović osvrnuvši se i na prednosti te tehnologije. „Kvaliteta izvedenih radova puno je bolja, otpada nema, a vijek trajanja same konstrukcije je duži i uz jednu optimalnu i prihvatljiviju cijenu od tradicionalnog načina izvođenja navedenih radova. Zasad je to samo prepoznala Općina Petrijanec na području Varaždinske županije. Mi već par godina pokušavamo reklamirati tu vrstu izvođenja radova, ali zasada je u Općini Petrijanec prvi puta” – zaključio je Vdović.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Ukupni pobjednik 19. Olimpijskog festivala dječjih vrtića je Dječji vrtić Novi Marof

  U novomarofskom športskom parku održan je 19. Olimpijski festival dječjih vrtića Novi Marof 2023., a ukupni pobjednik je Dječji vrtić Novi Marof. Na festivalu je sudjelovalo 250 djevojčica i dječaka koji su se natjecali u nekoliko olimpijskih disciplina. U utrci djevojčica na 60 metara prvo mjesto je osvojila Josipa Horvat iz DV Bmbi, druga je Vinka Petrić iz DV Novi Marof, a treća Petra Posavec iz DV Vlakić. Kod dječaka […]

  today01/06/2023

  0%