play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U brošuri „Građanski odgoj i obrazovanje u praksi“ predstavljeni projekti 47 škola u Varaždinskoj županiji

Koje su mogućnosti uključivanja stranih radnika u svakodnevni život lokalne zajednice? Što je bruto, a što neto dohodak, kako koristiti karticu tekućeg računa i izraditi svoj osobni proračun? Ovo je tek mali dio pitanja na koja su odgovore tražili i dobili učenici osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije u sklopu projekata građanskog odgoja, koji su se ove školske godine provodili u školama Varaždinske županije.

Projekti sve 33 osnovne i 14 srednjih škola, čiji je osnivač Županija i vjerska zajednica, objedinjeni su na jednom mjestu, u brošuri „Građanski odgoj i obrazovanje u praksi“.

Brošura je predstavljena danas u Glazbenoj školi u Varaždinu, gdje je župan Anđelko Stričak ujedno uručio priznanja ravnateljima pet škola čiji su projekti ocijenjeni kao najuspješniji. Predstavljanju su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

– Ovo je prva brošura s pregledom projekata građanskog odgoja koji se provode u školama, a s ponosom možemo reći da je 47 osnovnih i srednjih škola provodilo doista raznolike i vrijedne projekte. Županija je njihovo provođenje sufinancirala s gotovo pola milijuna kuna, odnosno s 10.000 kuna po projektu. To je jedinstveni pristup u Republici Hrvatskoj, kojim se potiče učenike da sudjeluju u kreiranju i donošenju odluka, da raspravljaju i promišljaju o prednostima i nedostacima te potrebama sredine u kojoj žive. Taj pristup rezultirao je jedinstvenom brošurom u kojoj su obuhvaćene sve njihove aktivnosti. Zahvaljujem i čestitam svima uključenima u projekte. Varaždinska županija nastavljat će poticati provođenje projekata građanskog odgoja, a kako bi se naši učenici razvijali kao cjelovite osobe te zagovarali i njegovali društvo jednakih šansi – rekao je župan Stričak.

Čestitke je uputio i pročelnik Huđek.

– Interes je Varaždinske županije kroz projekte građanskog odgoja aktivno uključiti učenike u rad škole i školske zajednice, pripremiti ih za život u današnjem svijetu te ih osposobiti za sudjelovanje u javnom životu – od školske zajednice, preko lokalne i državne do globalne razine. Svi ovdje objedinjeni školski projekti ostaju dokumentirani kao pisani trag budućim generacijama, ali su i poziv svima nama da aktivnim sudjelovanjem u lokalnoj zajednici život učinimo ljepšim i boljim. Veliko hvala svim učiteljima i mentorima na sudjelovanju u školskim projektima – rekao je pročelnik Huđek.

Gledaju li se svi projekti po područjima, njih 47 posto odnosi se na područje ekologije, zaštite okoliša te uređenje okoliša i školskog prostora. Slijede projekti iz područja civilnog društva, zaštite i očuvanja kulturne i tradicijske baštine, potom projekti kojima se promiče zdravlje, oni koji se bave digitalnom tehnologijom i medijima te projekti za unaprjeđenje financijske pismenosti.

Pet najuspješnijih projekata izabralo je četveročlano povjerenstvo, koje su činili Rosana Štrocinger, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama, Sanja Herceg, zamjenica pročelnika, Romana Kranjčić, savjetnica za razvojne programe, te Hrvoje Kovač, mentor i edukator Agencije za mobilnost i programe EU.

 

Najuspješniji projekti u kategoriji osnovnih škola su:

 1. projekt OŠ Tužno „Održivo, a domaće“ (voditelji projekta: Martina Herceg, Josip Puček, Štefanija Hudoletnjak i Vesna Kovačić)
 2. projekt OŠ Bisag „Financije razumijem, pametno kupujem“ (voditelj projekta: Draženka Švelec-Juričić)
 3. projekt OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet „Naš zeleni otisak“ (voditelj projekta: Milivoj Dretar).

 

U kategoriji srednjih škola najuspješniji su:

 1. projekt Srednje škole Ivanec „Multikulturna integracija“ (voditelj: Nataša Posavec)
 2. projekt Glazbene škole u Varaždinu „Ne stigmatiziraj! Ne diskriminiraj“ (voditelj: Marina Sokol).

Župan Stričak je nagrade uručio ravnateljima škola, Draženki Švelec-Juričić, Mirjani Kučar, Josipu Pučeku, Davoru Matačiću i mr. sc. Lidiji Kozini.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Utrka Grada Varaždinske Toplice privukla mnoge zaljubljenike u trčanje i sport!

  Zajednica športskih udruga grada Varaždinske Toplice i Grad Varaždinske Toplice uspješno su organizirali tradicionalnu 52. Utrku grada, koja se održala na sportskim terenima stadiona NK Mladosti Varaždinske Toplice, dok su u kategoriji rekreativke i rekreativci trčali 1700, odnosno 3200 metara ulicama grada. Predsjednica Zajednice športskih udruga Grada Varaždinskih Toplica Marinela Belavić istaknula je kako je 52. Utrka Grada Varaždinskih Toplica jedan od važnijih događanja u gradu koji svake godine okuplja […]

  today29/09/2023 4 1 2

  0%