play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U brošuri „Građanski odgoj i obrazovanje u praksi“ predstavljeni projekti 47 škola u Varaždinskoj županiji

Koje su mogućnosti uključivanja stranih radnika u svakodnevni život lokalne zajednice? Što je bruto, a što neto dohodak, kako koristiti karticu tekućeg računa i izraditi svoj osobni proračun? Ovo je tek mali dio pitanja na koja su odgovore tražili i dobili učenici osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije u sklopu projekata građanskog odgoja, koji su se ove školske godine provodili u školama Varaždinske županije.

Projekti sve 33 osnovne i 14 srednjih škola, čiji je osnivač Županija i vjerska zajednica, objedinjeni su na jednom mjestu, u brošuri „Građanski odgoj i obrazovanje u praksi“.

Brošura je predstavljena danas u Glazbenoj školi u Varaždinu, gdje je župan Anđelko Stričak ujedno uručio priznanja ravnateljima pet škola čiji su projekti ocijenjeni kao najuspješniji. Predstavljanju su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

– Ovo je prva brošura s pregledom projekata građanskog odgoja koji se provode u školama, a s ponosom možemo reći da je 47 osnovnih i srednjih škola provodilo doista raznolike i vrijedne projekte. Županija je njihovo provođenje sufinancirala s gotovo pola milijuna kuna, odnosno s 10.000 kuna po projektu. To je jedinstveni pristup u Republici Hrvatskoj, kojim se potiče učenike da sudjeluju u kreiranju i donošenju odluka, da raspravljaju i promišljaju o prednostima i nedostacima te potrebama sredine u kojoj žive. Taj pristup rezultirao je jedinstvenom brošurom u kojoj su obuhvaćene sve njihove aktivnosti. Zahvaljujem i čestitam svima uključenima u projekte. Varaždinska županija nastavljat će poticati provođenje projekata građanskog odgoja, a kako bi se naši učenici razvijali kao cjelovite osobe te zagovarali i njegovali društvo jednakih šansi – rekao je župan Stričak.

Čestitke je uputio i pročelnik Huđek.

– Interes je Varaždinske županije kroz projekte građanskog odgoja aktivno uključiti učenike u rad škole i školske zajednice, pripremiti ih za život u današnjem svijetu te ih osposobiti za sudjelovanje u javnom životu – od školske zajednice, preko lokalne i državne do globalne razine. Svi ovdje objedinjeni školski projekti ostaju dokumentirani kao pisani trag budućim generacijama, ali su i poziv svima nama da aktivnim sudjelovanjem u lokalnoj zajednici život učinimo ljepšim i boljim. Veliko hvala svim učiteljima i mentorima na sudjelovanju u školskim projektima – rekao je pročelnik Huđek.

Gledaju li se svi projekti po područjima, njih 47 posto odnosi se na područje ekologije, zaštite okoliša te uređenje okoliša i školskog prostora. Slijede projekti iz područja civilnog društva, zaštite i očuvanja kulturne i tradicijske baštine, potom projekti kojima se promiče zdravlje, oni koji se bave digitalnom tehnologijom i medijima te projekti za unaprjeđenje financijske pismenosti.

Pet najuspješnijih projekata izabralo je četveročlano povjerenstvo, koje su činili Rosana Štrocinger, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama, Sanja Herceg, zamjenica pročelnika, Romana Kranjčić, savjetnica za razvojne programe, te Hrvoje Kovač, mentor i edukator Agencije za mobilnost i programe EU.

 

Najuspješniji projekti u kategoriji osnovnih škola su:

 1. projekt OŠ Tužno „Održivo, a domaće“ (voditelji projekta: Martina Herceg, Josip Puček, Štefanija Hudoletnjak i Vesna Kovačić)
 2. projekt OŠ Bisag „Financije razumijem, pametno kupujem“ (voditelj projekta: Draženka Švelec-Juričić)
 3. projekt OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet „Naš zeleni otisak“ (voditelj projekta: Milivoj Dretar).

 

U kategoriji srednjih škola najuspješniji su:

 1. projekt Srednje škole Ivanec „Multikulturna integracija“ (voditelj: Nataša Posavec)
 2. projekt Glazbene škole u Varaždinu „Ne stigmatiziraj! Ne diskriminiraj“ (voditelj: Marina Sokol).

Župan Stričak je nagrade uručio ravnateljima škola, Draženki Švelec-Juričić, Mirjani Kučar, Josipu Pučeku, Davoru Matačiću i mr. sc. Lidiji Kozini.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Varaždin potiče građane na uzgoj zdrave hrane

  Grad Varaždin će i ove godine provesti mjeru poticanja građana na uzgoj zdrave hrane za vlastite potrebe dodjelom organskog peletiranog gnojiva vlasnicima i/ili posjednicima prihvatljivog zemljišta pogodnog za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Za ovu mjeru poticanja Grad Varaždin je osigurao ukupno 94.000 kg organskog peletiranog gnojiva. Zainteresirani građani Grada Varaždina mogu već od danas podnijeti prijavu putem online obrasca koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina. Javni poziv je […]

  today29/05/2024 1

  0%