play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Trnovečke udruge predstavile izradu tradicionalnih trnovečkih slastica

Veselo je bilo u subotu ujutro u Atriju varaždinske županijske palače. U sklopu Špancirfesta, građani i posjetitelji imali su priliku vidjeti izradu tradicionalne trnovečke proste makovnjače i doznati što su to „Šemovečke kelešice” i kako se rade.

Naime, uz veselu pjesmu, ples i tradicionalne nošnje KUD-a Mak Trnovec, Udruga žena Trnovečko srce i Udruga „Cvijet Šemovec” predstavile su izradu ovih tradicionalnih trnovečkih slastica.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković naglasila je kako su udruge s područja općine, u dogovoru s Turističkom zajednicom Varaždinske županije, iskoristile početak Špancirfesta kako bi prezentirale bogatu tradiciju i kulturnu baštinu trnovečkog i šemovečkog kraja. „Prikazali smo tradicijske običaje, prije svega kako se nekada pravila domaća makovnjača. Tu je i tradicija izrade domaćeg kolača “kelešice” šemovečkog kraja. S nama je i KUD “Mak” koji je svojom pjesmom i plesom pokazao običaje našeg kraja” – rekla je Vitković koja je potvrdila da “domaća makovnjača” ima potvrdu žiga izvornosti i kako je to samo dio zaštite i očuvanja tradicije na području Trnovca Bartolovečkog.

Pridružio im se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je pohvalio udruge s područja općine Trnovec Bartolovečki koje su, osim što promoviraju stare običaje i zanate, predstavile i tradicionalnu gastronomsku ponudu tog kraja, prije svega tradicionalnih slastica.

Udruga žena Trnovečko srce predstavila je svoju tradicionalnu trnovečku prostu makovnjaču, a Marija Višnjić pojasnila je kako se ona izrađuje. „Najprije umijesimo tijesto u koje ide brašno, mlaka voda, bijelo ulje i prstohvat soli. To se dobro promiješa, naprave se mlinci koji moraju na toplome počivati najmanje 45 minuta kako bi se lakše razvaljalo. Za to vrijeme pripremamo filu” – rekla je Višnjić.

U filu, kako je otkrila Višnjić, idu mak i šećer koji se pomiješaju i popare s vrelim mlijekom. „Unutra stavimo rastopljeni margarin i dobro promiješamo. Kad je ohlađena, unutra stavimo vrhnje, pa prelazimo na razvlačenje tijesta koje dobro pobrašnimo da se ne hvata. Tijesto mora biti tako tanko da preko njega možete čitati. Do polovice tijesta namažemo filu, zarolamo i režemo po duljini protvana” – objasnila je Višnjić te dodala kako je tajna dobre makovnjače vrijeme, ljubav i dobra volja.

Marina Hižak, potpredsjednica udruge “Cvijet šemovec” kazala je kako je jedan od njihovih glavnih ciljeva očuvanje tradicije pripremanja starinskog, težačkog kolača „Šemovečke kelešice”, a tu tradiciju žele prenijeti i na druge. „2020. godine pokrenuli smo postupak za dobivanjem individualnog žiga što je i ostvareno” – kazala je Hižak dodajući da sada kreću brojne aktivnosti na predstavljanju kako se spomenuti kolač nekada spravljao.

Pojasnila je da se kolač radi od sastojaka koje su nekada obitelji imali u svom domaćinstvu. Prema njezinim riječima radi se o hrani koju su u prošlim vremenima ljudi nosili sa sobom na polja i njive kada su se obavljali teški poslovi.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Osnovnoj školi Tužno otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj

    U Osnovnoj školi Tužno danas je svečano otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj. Uređena je i opremljena u sklopu projekta Google referentne škole, a riječ je o globalnom standardu u obrazovanju iz područja računalstva i informatike. Varaždinska županija je kao osnivač škole izdvojila gotovo 80.000 eura za uređenje nove informatičke učionice, 58 računala, potrebne licence i drugo. - Unutar mjesec dana smo u tri navrata bili prvi u Hrvatskoj. […]

  today15/04/2024 6

  0%