play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Traje edukacija o sigurnom upravljanju dronovima

Od danas nebo je dostižno za 14 entuzijastičnih građana svih dobnih skupina koji su se okupili u mjestu Črešnjevo u Varaždinskoj županiji kako bi započeli edukaciju i postali piloti dronova.

Organizatori petodnevne edukacije u sklopu „Drone Pilot Academy“ su Fakultet organizacije i informatike (FOI), Varaždinska županija i Javna ustanova „Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije“ ustanova za obrazovanje odraslih.

– Interes za edukaciju bio je izuzetno velik, veći od raspoloživih kapaciteta što pokazuje ispravnost naše inicijative. Veseli nas da polaznici dolaze iz cijele Hrvatske, kao i to da su među njima srednjoškolci, studenti, ali i zaposlenici iz privrede, što je dokaz da djelujemo u integraciji s industrijom kako bismo pružili cjeloživotno obrazovanje. Ovaj je projekt vrlo važan za FOI jer na njemu surađujemo s partnerima iz lokalne i regionalne samouprave te iz industrije. Cilj je pružiti edukaciju upravljanja s dronovima, koji se integrirao u sve djelatnosti – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Varaždinska županija je „Drone Pilot Academy“ poduprla s 350.000 kuna. Zamjenica župana Silvija Zagorec je danas načelniku Općine Beretinec Nikoli Žganecu uručila Ugovor o financijskoj potpori Općini za izgradnju građevine za školovanje i upravljanje bespilotnim letjelicama, kao i za druge edukacije.

– Iznimno smo ponosni što imamo priliku vidjeti prvih 14 polaznika koji pohađaju edukaciju s ciljem stjecanja znanja, kompetencija i vještina za sigurno i kvalitetno upravljanije dronovima. Županija kao partner u ovom projektu osigurava infrastrukturu potrebnu za kvalitetno održavanje edukacija. Cjeloživotno obrazovanje i kvalitetna ponuda obrazovnih sadržaja ključni su za uspješan lokalni razvoj, a Varaždinska županija nameće se kao vodeća u tehnološkim inovacijama u obrazovanju – navela je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Projekt pokazuje sposobnost obrazovnog sustava da se može nositi s globalnim procesima, a kroz suradnju s visokim školstvom, bit će unikatan na razini Hrvatske – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Općina Beretinec izdvojit će 100.000 kuna, čime će u građevinu biti uloženo ukupno 450.000 kuna. Načelnik Žganec zahvalio je partnerima što su prepoznali lokaciju u Črešnjevu i Općinu kao kvalitetnog partnera. – Opravdat ćemo očekivanja i bit ćemo na raspolaganju za sve što je potrebno – rekao je.

Kako odgovorno upravljati bespilotnim letjelicama pridržavajući se zakonskih regulativa Europske unije i Republike Hrvatske, ali i koristiti dronove u različitim područjima naučit će ukupno 14 polaznika iz svih dijelova Hrvatske.

– Na edukaciji imamo polaznike iz Varaždina, Čakovca, Krapine, Samobora, Rijeke i Osijeka koji su već danas osjetili kako je upravljati dronom kroz simulaciju leta, a u srijedu i četvrtak letjet će na dron poligonu. U petak će pak pristupiti ispitu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izaći na ispit i steći uvjete da sigurno i odgovorno koriste svoje dronove – rekao je doc. dr. sc. Boris Tomaš, docent na FOI-ju i jedan od pokretača edukacije.

Projekt podupiru Elektrostrojarska škola Varaždin, Orqa d.o.o., Looma, Limitless Design, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, AVITEH Audio Video Tehnologije d.o.o. i Euroherc d.d.

Zbog velikog interesa, Drone Pilot Academy započinje s upisom druge generacije pilota dronova. Edukacija, u trajanju od 5 dana namijenjena je svim zainteresiranim građanima starijim od 16 godina koji žele naučiti odgovorno i sigurno upravljati bespilotnim letjelicama. Druga generacija s radom kreće već u rujnu i to tijekom 2 vikenda – 18. i 19. te 25. i 26. rujna dok će završni ispit polaznici imati 2. listopada 2021. godine. Zainteresirani polaznici sve informacije mogu pronaći na web stranci https://dronepilotacademy.edu.eu/ ili se javiti na mail info@dronepilotacademy.edu.eu. Broj polaznika je ograničen.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Društvu Crvenog križa Varaždinske županije gotovo 1,5 milijuna eura za projekt “Zaželi”

  Ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček potpisala je u petak, 23. veljače, ugovor u vrijednosti milijun 485 tisuća eura bespovratnih sredstava u okviru poziva „Zaželi“ za projekt “Omogućimo život u vlastitom domu“. Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i nemoćnih osoba u tri grada i šest općina s područja Varaždinske županije, te su tako županijskom Crvenom […]

  today24/02/2024 7 1

  0%