play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Traje edukacija o sigurnom upravljanju dronovima

Od danas nebo je dostižno za 14 entuzijastičnih građana svih dobnih skupina koji su se okupili u mjestu Črešnjevo u Varaždinskoj županiji kako bi započeli edukaciju i postali piloti dronova.

Organizatori petodnevne edukacije u sklopu „Drone Pilot Academy“ su Fakultet organizacije i informatike (FOI), Varaždinska županija i Javna ustanova „Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije“ ustanova za obrazovanje odraslih.

– Interes za edukaciju bio je izuzetno velik, veći od raspoloživih kapaciteta što pokazuje ispravnost naše inicijative. Veseli nas da polaznici dolaze iz cijele Hrvatske, kao i to da su među njima srednjoškolci, studenti, ali i zaposlenici iz privrede, što je dokaz da djelujemo u integraciji s industrijom kako bismo pružili cjeloživotno obrazovanje. Ovaj je projekt vrlo važan za FOI jer na njemu surađujemo s partnerima iz lokalne i regionalne samouprave te iz industrije. Cilj je pružiti edukaciju upravljanja s dronovima, koji se integrirao u sve djelatnosti – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Varaždinska županija je „Drone Pilot Academy“ poduprla s 350.000 kuna. Zamjenica župana Silvija Zagorec je danas načelniku Općine Beretinec Nikoli Žganecu uručila Ugovor o financijskoj potpori Općini za izgradnju građevine za školovanje i upravljanje bespilotnim letjelicama, kao i za druge edukacije.

– Iznimno smo ponosni što imamo priliku vidjeti prvih 14 polaznika koji pohađaju edukaciju s ciljem stjecanja znanja, kompetencija i vještina za sigurno i kvalitetno upravljanije dronovima. Županija kao partner u ovom projektu osigurava infrastrukturu potrebnu za kvalitetno održavanje edukacija. Cjeloživotno obrazovanje i kvalitetna ponuda obrazovnih sadržaja ključni su za uspješan lokalni razvoj, a Varaždinska županija nameće se kao vodeća u tehnološkim inovacijama u obrazovanju – navela je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Projekt pokazuje sposobnost obrazovnog sustava da se može nositi s globalnim procesima, a kroz suradnju s visokim školstvom, bit će unikatan na razini Hrvatske – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Općina Beretinec izdvojit će 100.000 kuna, čime će u građevinu biti uloženo ukupno 450.000 kuna. Načelnik Žganec zahvalio je partnerima što su prepoznali lokaciju u Črešnjevu i Općinu kao kvalitetnog partnera. – Opravdat ćemo očekivanja i bit ćemo na raspolaganju za sve što je potrebno – rekao je.

Kako odgovorno upravljati bespilotnim letjelicama pridržavajući se zakonskih regulativa Europske unije i Republike Hrvatske, ali i koristiti dronove u različitim područjima naučit će ukupno 14 polaznika iz svih dijelova Hrvatske.

– Na edukaciji imamo polaznike iz Varaždina, Čakovca, Krapine, Samobora, Rijeke i Osijeka koji su već danas osjetili kako je upravljati dronom kroz simulaciju leta, a u srijedu i četvrtak letjet će na dron poligonu. U petak će pak pristupiti ispitu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izaći na ispit i steći uvjete da sigurno i odgovorno koriste svoje dronove – rekao je doc. dr. sc. Boris Tomaš, docent na FOI-ju i jedan od pokretača edukacije.

Projekt podupiru Elektrostrojarska škola Varaždin, Orqa d.o.o., Looma, Limitless Design, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, AVITEH Audio Video Tehnologije d.o.o. i Euroherc d.d.

Zbog velikog interesa, Drone Pilot Academy započinje s upisom druge generacije pilota dronova. Edukacija, u trajanju od 5 dana namijenjena je svim zainteresiranim građanima starijim od 16 godina koji žele naučiti odgovorno i sigurno upravljati bespilotnim letjelicama. Druga generacija s radom kreće već u rujnu i to tijekom 2 vikenda – 18. i 19. te 25. i 26. rujna dok će završni ispit polaznici imati 2. listopada 2021. godine. Zainteresirani polaznici sve informacije mogu pronaći na web stranci https://dronepilotacademy.edu.eu/ ili se javiti na mail [email protected]. Broj polaznika je ograničen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Vijećnici Županijske skupštine održali prvu radnu sjednicu

  Na prvoj radnoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije jednoglasno je prihvaćen drugi rebalans županijskog proračuna kojim su osigurana inicijalna sredstva za pripremu novih projekata u školstvu te sanaciju ukazanih potreba u zdravstvu. Njime su korigirane vrijednosti projekata koji nisu ocijenjeni od strateškog značaja za razvoj Županije, a ključne korekcije od 7,2 milijuna kuna odnose se na obustavu projekta natkrivanja Atrija Županijske palače vrijednog 6,7 milijuna kuna te umanjenje troškova dekorativne […]

  today23/09/2021 4