play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Stanje sigurnosti na području Grada Lepoglave lani zadovoljavajuće

Statistički podaci o stanju sigurnosti za proteklu godinu na području Grada Lepoglave upućuju na zaključak da je stanje sigurnosti u 2020. bilo na zadovoljavajućoj razini. Potvrđeno je to i na održanoj sjednici Vijeća za prevenciji kriminaliteta Grada Lepoglave na kojoj je načelnik Policijske postaje Ivanec Mario Medenjak članove Savjeta upoznao s konkretnim brojkama i stanjem sigurnosti za proteklu godinu. Između ostalog, naglasio je da je zabilježen pad broja počinjenih djela iz općeg kriminaliteta i to s 28 na 25 te da je ukupan broj djela svih vrsta kriminaliteta pao s 55 na 39. Istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da se na području Grada Lepoglave u 2020. godini nije dogodilo niti jedno ubojstvo niti teško razbojništvo. Ovakvo stanje, posebice kad su u pitanju krađe, jednim se dijelom može pripisati i epidemiološkim mjerama u okviru kojih je u jednom periodu godine bilo zabranjeno kretanje među županijama, gradovima i općinama. S druge strane, upravo zbog epidemioloških mjera i zabrane okupljanja, s rezervom se moraju uzeti brojke o počinjenju kriminalnih djela vezanih za droge.

 

Naime, statistika pokazuje da na području Grada Lepoglave nije počinjeno niti jedno takvo kriminalno djelo, no i dalje je taj problem prisutan i od strane policije, dodao je Medenjak, nije zanemaren. Što se prometnih nesreća tiče, bilježi se njihov porast od gotovo 50%. Naime, dok se u 2019. godini dogodila 21 prometna nesreća, u 2020. dogodilo ih se 40. Raduje činjenica da niti jedna osoba pri tom nije smrtno stradala.

Epidemiološka situacija utjecala je na smanjenje ilegalnih prelazaka granice, posebice kad su u pitanju migranti. U odnosu na 2019. zabilježen je pad od 50%. Zabilježeno je 44 ilegalnih prelazaka granice u kojima je zatečeno 110 osoba, izvijestio je načelnik Postaje granične policije Varaždin Vladimir Friščić. Zabilježena su tri kaznena djela nezakonitog prebacivanja ljudi preko granice, a počinili su ih strani državljani. Iako migrantska ruta koja prolazi Zalužjem i Zlogonjem trenutno nije aktivna očekuje se da će se ponovno aktivirati s poboljšanjem epidemiološke situacije. Što se prelazaka granice tiče, građani su ovom prigodom upozoreni da je slovenska strana na području Zlogonja i Zalužja postavila sigurnosne kamere kojima evidentiraju ilegalne ulaske u Republiku Sloveniju. Svaki ilegalni prelazak evidentira se te se aktivira policijska patrola koja traži počinitelja na slovenskom teritoriju. Građani koji namjeravaju putovati inozemstvo pozvani su ovom prigodom da sve informacije o uvjetima putovanja potraže na internet stranici Ministarstva vanjskih poslova. Što se tiče socijalne sigurnosti građana u protekloj godini, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec Robert Čusek istaknuo je da nije bilo drastične promjene stanja te da su žitelji Grada Lepoglave socijalno zbrinuti.

 

„Ne treba skrivati činjenicu kako je pandemija koronavirusa djelomično utjecala na pozitivne trendove stanja sigurnosti građana u kontekstu općeg kriminaliteta, ali svakako treba zahvaliti svim našim sugrađanima koji su, držeći se mjera i uputa direktno utjecali na nikad bolje službene podatke koje prate rad policije. Ulaganjem u komunalnu i prometnu infrastrukturu, javnim akcijama informiranja i prevencije svi zajedno kao društvo u bitnome stvaramo dobru, bolju i sigurniju Lepoglavu. Jednom će ti trendovi ipak prestati biti toliko pozitivni, ali ako se kao društvo dovoljno senzibiliziramo, možemo održavati onaj bitni segment građanske sigurnosti na zadovoljavajućem nivou. Hvala svima koji doprinose ovim pozitivnim podacima.“ – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je predsjedao sjednicom Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

  Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj […]

  today12/06/2024 1

  0%