play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Školsko zvono u Osnovnoj školi Novi Marof zamijenila klasična glazba

U Osnovnoj školi Novi Marof školsko zvono zamijenila je klasična glazba. Naime, zahvaljujući Gradu Novom Marofu koji je prepoznao potrebe škole i činjenicu da ju pohađa sve više učenika s posebnim potrebama kojima glasni zvukovi smetaju i uzrokuju stres, u tamošnjoj Osnovnoj školi kraj i početak sata, odnosno odmora označen je laganom, instrumentalnom glazbom.

Kako je pojasnio ravnatelj Anđelko Bošnjak, njihovu školu pohađa velik broj djece s posebnim potrebama, odnosno sindromom Down i autizmom kojima smetaju glasni zvukovi. Učenicima su oni izazivali toliki stres da su čak i rukama pokrivali uši kako ne bi čuli zvono. Zbog toga je škola odlučila stati na kraj tom problemu, ukinuti klasično školsko zvono te u svaku učionicu postaviti zvučnike. „Sada, umjesto onog starog školskog zvona, imamo zvučnike u svim učionicama i u hodnicima te laptop u centrali koji je spojen sa svim zvučnicima. Dva učitelja puštaju laganu glazbu kad su odmori, a ujutro, prije početka nastave puste glazbu čiji završetak označava početak nastave. Također, kad završava sat, glazba ponovno počinje” – rekao je Bošnjak.

Naglasio je i kako je lagana, instrumentalna glazba umjesto klasičnog školskog zvona kod učenika izazvala oduševljenje. „Ako netko u razredu ima nešto što mora raditi ili ima neko vrednovanje i slično, svaka učionica ima potenciometar – uređaj putem kojeg možete pojačati ili smanjiti glazbu” – dodao je Bošnjak.

Potrebe škole i učenika, kao i uvijek, prepoznao je Grad Novi Marof koji je financirao nabavu zvučnika za svaku učionicu u iznosu od 3.000 eura. „Kada nam se ravnatelj obratio s molbom za financiranje zvučnika, nismo dvojili ni trenutka, već smo iz proračuna odmah izdvojili dodatna sredstva kako bi škola uspjela realizirati ovaj hvalevrijedan projekt. Drago mi je da je škola još jednom pokazala da itekako brine o dobrobiti učenika s posebnim potrebama te da im posvećuje posebnu pažnju, a Grad Novi Marof svojim će obrazovnim ustanovama uvijek biti na raspolaganju” – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Ritam Misli vas poziva na 12. web Impuls – poezija na odstojanju

  U srijedu, 26. siječnja s početkom u 19 sati i 30 minuta održat će se još jedno pjesničko druženje putem Interneta „12. Web Impuls - poezija na odstojanju“. „Omikron nam je oteo ljepotu riječi i opuštenost događaja u živo, stoga će nam smijeh i poeziju donijeti u naše domove.“ – ističu organizatori, poznati varaždinski pjesnici Ljubica Ribić i Milan Novak iz Udruge „Ritam Misli“. Posebnih gostiju neće biti, već će […]

  today20/01/2022 74

  0%