play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Otvoreni najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj

Data Centar North u Varaždinu najveći je i najmoderniji „carrier neutralni“ podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji. Investicija je to, u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna eura koju su, bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS i Muraplast. Centar ima 2.000 m2 IT prostora s više od 4 MW instalirane snage te jedini u Republici Hrvatskoj nudi najviši stupanj sigurnosti svojim klijentima.

Svečanim otvorenjem kojem su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, dr. sc. Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, te dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, s radom je započeo najveći podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji – Data Centar North u Varaždinu. Ovaj visoko-specijalizirani IT prostor jedan je od najvećih projekata tog tipa u Europi te je ujedno prvi i jedini u Hrvatskoj s Tier III Facility certifikatom koji jamči najvišu razinu sigurnosti, usporedivu s onom u najvećim i najsuvremenijim svjetskim vojnim bazama.

Data Centar North, investicija u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna eura koju su, bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS i Muraplast, doprinosi povećanju sigurnosti za cijelu Republiku Hrvatsku i stavlja Varaždin na svjetsku mapu ICT-a. Naime, svi su dosadašnji podatkovni centri u Hrvatskoj locirani u Zagrebu, što predstavlja veliki sigurnosni rizik, pa svojom lokacijom u Varaždinu i najnaprednijim sigurnosnim certifikatom, Data Centar North postaje sekundarno glavno čvorište izvan Zagreba. S obzirom na to da će se u Data Centru North od danas čuvati brojni podaci, od razgovora, do informacija od državnog interesa, ne čudi da je sigurnost najveći i najvažniji prioritet zbog kojeg se tvrtka CRATIS odrekla i dijela dobiti od korištenja usluga koje centar nudi. Tako, za razliku od ostalih podatkovnih centara, korisnicima ne naplaćuje pristup kabinetu, svakoga tko uđe u prostor snima 120 kamera, Centar je opremljen s dva radara i antidron sustavom koji rade svakodnevno i bez prekida, a RFID karticama su osigurana baš sva vrata. U Centru su zaposleni i tehnički timovi te zaštitarska služba, a dostupne su i službe na poziv, poput vatrogasaca. Data Centar North opremljen je trenutno najboljom i najskupljom opremom na tržištu jer osnivači vjeruju kako će svojom efikasnošću dugoročno donijeti uštede, ali i jamčiti da oprema koju koriste klijenti radi cijelo desetljeće.

„Znamo da se uvjeti i zahtjevi sigurnosti neprestano mijenjaju, zato smo željeli biti lider i primjer s kojim će se ostali uspoređivati. U Data Centru North nismo pristali niti na jedan kompromis niti bilo kakvu uštedu kad je riječ o sigurnosti, ovdje apsolutno nije moguće da se slučajno ugasi neki elektrificiran ormar u kojima se nalazi oprema. Uz to, lokacija u Varaždinu je odlična jer je između Zagreba i drugih međunarodno važnih točaka razmjene podataka u Austriji, Mađarskoj i Sloveniji s kojima već postoji optička povezanost. Time je Data Centar North i druga najveća točka razmjene podataka u Hrvatskoj. No, mi već mislimo na budućnost i izuzetno sam ponosan što mogu najaviti novu investiciju vrijednu 50 milijuna eura za izgradnju dvostruko većeg podatkovnog centra, odmah uz postojeći, koji će s radom započeti 2025. godine“, izjavio je Matija Grabar, direktor tvrtke CRATIS.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 4

  0%