play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Šest projekata predstavljeno na Erasmus+ danu u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“

U Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ održano je predstavljanje šest Erasmus+ projekta u kojima ova škola, inače nositeljica povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju, trenutno sudjeluje. Sama povelja predstavlja priznanje za prethodno kvalitetno provedene mobilnosti učenika i nastavnika te je namijenjena organizacijama s dokazanim uspjehom u provedbi i visokokvalitetnih mobilnosti učenika i osoblja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Dragan Brkić, ravnatelj SŠ „Arboretum Opeka“, istaknuo je važnost ovakvih projekata jer učenici, osim iskustva rada u struci u drugoj zemlji, stječu i bogato kulturno iskustvo, upoznaju nove zemlje, jezike i kulture te razvijaju nova poznanstva. – To predstavlja kvalitetniju pripremu za život, dok nastavnicima, voditeljima osposobljavanja i drugom obrazovnom osoblju projekti nude mogućnosti za profesionalni i osobni razvoj, a školama partnerstvo i suradnju – rekao je Brkić.

Projektna koordinatorica Marina Šmidlehner predstavila je projekt „Znanjem za bolje sutra”, koji pruža učenicima i osoblju prilike za usavršavanje u inozemstvu. – Mobilnost traje 14 dana, pri čemu deset dana učenici odrađuju praktičnu nastavu u trajanju od 8 sati dnevno, a četiri dana se odnose na kulturološki sadržaj-razgledavanja, upoznavanje sredine u kojoj učenici borave te najavila skoro raspisivanje natječaja – pojasnila je Marina Šmidlehner.

Nastavnica Tihana Dvorski Kralj predstavila je projekt “Rural Advisory Monitoring and Evaluation System linked to Precision Learning – RAMONES-PL“ koji ima za cilj jačanje savjetodavnih službi s ciljem poboljšavanja svojih standarda kroz sustav praćenja i vrednovanja, odnosno  razvoja ciljanog, personaliziranog programa strukovnog osposobljavanja, nakon čega se planira uvesti i shema certificiranja uz novu digitalnu metodu praćenja usluga.

Predstavila je i projekt „Stride for stride for skills adaptation/anticipation in European regions – S4S“ u sklopu kojeg se organiziraju četiri radionice koje odgovaraju na četiri koraka upravljanja vještinama (prilagodba, predviđanje, prijenos i korištenje) u Firenci, Rennesu, Bergenu i Barceloni između 2020. i 2023., a na kojima sudjeluju međunarodni regionalni predstavnici koji na terenu uče iz međusobnih iskustava. Projekt „Youth Entrepreneurial Spirit Specialists – YesSpecialists“ predstavila je pak Iva Janežić iz Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport Varaždinske županije ističući da je u okviru projekta izrađen otvoreni slobodni kurikulum za jačanje poduzetničinih vještina mladih, koji su testirale tri strukovne srednje škole na 76 učenika koristeći neformalne metode poduzetničkog obrazovanja unutar svog redovnog programa odrađujući određene sate u svojim razredima. Nastavnica Blanka Pazman predstavila je projekt „FlorCert for future (Master)“ i „Sustainable Gardeninfor a Shared Future“. Prvi osigurava podizanja razine stručnih vještina za zanimanje cvjećar sve do majstorskog nivoa, ali i brojne zanimljive obrazovne materijale: vodič kroz modularno usavršavanje nastavnika i mentora kod poslodavaca prema FlorCert-u, video zapise, kvizove, igre pamćenje i razne vrste pitanja u cvjećarskoj nastavi, čija će primjena pridonijeti inovativnijem i atraktivnijem pristupu učenju.

Posebna zanimljivost je izrada aplikacije za cvjećare koja će olakšati komunikaciju nastavnika, učenika i mentora s poslodavcima i to na međunarodnoj razini, čime će učenici biti bolje pripremljeni za izazove europskog tržišta rada. Drugi je orijentiran na održivost, pa je planirana sadnja višegodišnjih gredica uzimajući u obzir klimatske promjene te općenito planiranje i projektiranje nasada korištenjem prednosti suvremene tehnologije, a u svim aktivnostima sudjeluju učenici i nastavnici. Dodajmo da je Erasmus+ program usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom te je otvoren za njihove zajedničke projekte. Njime se podupiru projekti mobilnosti i suradnje s domaćim i stranim partnerima u svrhu boljeg obrazovanja i uključivijeg društva, osmišljavanja inovativnih rješenja za izazove današnjice te stjecanje vještina budućnosti.

 

 

 

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Utrka Grada Varaždinske Toplice privukla mnoge zaljubljenike u trčanje i sport!

  Zajednica športskih udruga grada Varaždinske Toplice i Grad Varaždinske Toplice uspješno su organizirali tradicionalnu 52. Utrku grada, koja se održala na sportskim terenima stadiona NK Mladosti Varaždinske Toplice, dok su u kategoriji rekreativke i rekreativci trčali 1700, odnosno 3200 metara ulicama grada. Predsjednica Zajednice športskih udruga Grada Varaždinskih Toplica Marinela Belavić istaknula je kako je 52. Utrka Grada Varaždinskih Toplica jedan od važnijih događanja u gradu koji svake godine okuplja […]

  today29/09/2023

  0%