play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Raspisani izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

Odlukom Vlade Republike Hrvatske („Narodne novine“ broj 37/23) raspisani su izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Odluka je stupila na snagu 3. travnja 2023. godine.

Za dan provedbe izbora određena je nedjelja 7. svibnja 2023. godine.

Sukladno odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u Gradu Varaždinu bit će provedeni izbori za 15 članova Vijeća srpske nacionalne manjine te predstavnika albanske nacionalne manjine.

 

Detalje o provedbi izbora Grad Varaždin objavio je na službenoj web-stranicama

https://varazdin.hr/izbori-vijeca-i-predstavnike-nacionalnih-manjina-2023/

 

Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisano je da vijeća nacionalnih manjina na razini općina i gradova mogu izabrati pripadnici pojedine nacionalne manjine, ako u ukupnom stanovništvu jedinice lokalne samouprave za koje se vijeće bira sudjeluju s najmanje 1,5% ili su u toj jedinici zastupljeni s više od 200 pripadnika. Vijeća nacionalnih manjina za područje županija i Grada Zagreba mogu birati pripadnici pojedinih nacionalnih manjina koji su u njima zastupljeni s više od 500 pripadnika. Ako ne ostvaruju uvjete za izbor vijeća, a na području općine, grada ili županije i Grada Zagreba broje najmanje 100 pripadnika, pripadnici pojedine nacionalne manjine mogu izabrati predstavnika nacionalne manjine.

 

Prema popisu stanovništva 2021. godine u Gradu Varaždinu živi 265 pripadnika srpske nacionalne manjine i 130 pripadnika albanske nacionalne manjine.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Tradicionalni novogodišnji susret novinara s gradonačelnikom Bosiljem

  Održan je tradicionalni novogodišnji susret novinara koji prate rad gradske uprave s gradonačelnikom Grada Varaždina Nevenom Bosiljem, zamjenikom Miroslavom Markovićem i nadležnim pročelnicima Upravnih odjela Grada Varaždina. Bila je to prilika da se Gradska uprava osvrne na proteklu godinu i pozdravi buduću suradnju u novoj 2022. godini. „Nemam pritužbe na rad novinara, jer vas ocjenjuju vaši slušatelji i čitatelji. Smatram da dobro surađujemo i da ćemo na isti način raditi […]

  today28/12/2021 104

  0%