play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Rampa podignuta i na graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska

Točno u ponoć 1. siječnja 2023. podignuta je rampa na Graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska. Taj simboličan čin označio je ulazak Hrvatske u Schengenski prostor. Obilježavanju ulaska u Schengenski prostor nazočio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, županijska vijećnica Sandra Županić, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, njegov zamjenik Dalibor Božić, načelnik Granične policije Varaždin Vladimir Friščić, direktor Policijske uprave Maribor Donald Rus i brojni mještani tog pograničnog prostora. Župan Anđelko Stričak naglasio je kako je nakon punih 32 godine od demokratskih promjena u Hrvatskoj, odnosno prvih višestranačkih izbora, ovim činom došlo do ispunjena svih strateških ciljeva, od uspostavljanja samostalnosti, međunarodnog priznanja, pobjede u Domovinskom ratu do ulaska u NATO, Europsku uniju te sada i u schengenski prostor i eurozonu.

–      Samim tim činom kao država smo daleko otporniji na sve izazove. Kada govorimo o našim građanima koji žive  ovdje uz granicu, koji doslovno na dnevnoj bazi prelaze granicu naravno da će im ulazak Hrvatske u Schengenski prostor omogućiti daleko slobodnije kretanje. Vjerujem da je ovo jedan veliki iskorak za sve. No, osim što je to veliki razlog za proslavu ovo je i vrijeme da se prisjetimo svih onih koji su u protekle 32 godine davali sve od sebe i gradili našu domovinu. Od srca im na tome hvala – zaključio je župan Stričak čestitavši svim građanima, Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i svijetu sretnu i uspješnu 2023. godinu.

 

Prigodno obilježavanje ulaska RH u schengenski prostor Varaždinska županija organizirala je u suradnji s Općinom Cestica te Postajom granične policije Varaždin. Tako je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj izrazio veliku važnost ulaska Hrvatske u Schengen za mještane Općine Cestica.

 

–       Općina Cestica ima 18 kilometara dugu granicu sa Slovenijom. Za nas je to važan događaj, kako za naše građane, tako i za naše gospodarstvenike jer će sada biti lakši promet robe. Schengen je praktički sloboda. To smo željeli i to smo ostvarili. Hvala Vladi RH što je uspjela to dogovoriti, da konačno mi tu uz granicu RH možemo normalno živjeti  – rekao je  načelnik Korotaj.

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić govoreći o značaju ulaska Hrvatske u Schengenski prostor naglasio je kako se radi o povijesnom događaju za Hrvatsku koja je postala 27 članica Schengenskog prostora.

 

–      Ušli smo u jednu “obitelj” od 420 milijuna ljudi koji se mogu slobodno kretati. Varaždinska županija se sa svojih 54 kilometara granice sa Slovenijom priključila toj velikoj obitelji. Svi naši policijski službenici koji su dosada obnašali dužnost granične policije sada će prijeći u druge rodove policije. Jedan dio tih policijskih službenika i dalje će vršiti kompenzacijske mjere, znači imat ćemo i dalje nadzor granice, ali u dubini. Samim ovime ćemo omogućiti brži i kvalitetniji protok osoba, dobara i svega ostalog i osobno smatram da je ovo veliki korak za Hrvatsku – rekao je načelnik Benčić.

Direktor Policijske uprave Maribor Donald Rus, kazao je da je zadovoljan što je Hrvatska dio Schengenskog prostora.

 

–      To je jednako važan trenutak i za Sloveniju jer će sada i naši građani lakše prelaziti granicu. Suradnja s hrvatskim kolegama do sada je bila na visokoj razini te sam siguran da se ona može ubuduće samo poboljšati – zaključio je direktor Policijske uprave Rus.

 

Dobrodošlicu hrvatskim građanima u Schengenski prostor došli su zaželjeti i mještani Občine Zavrč predvođeni županom Občine Slavkom Pravdičem, dok su događaj glazbeno upotpunili članovi Tamburaškog sastava Biseri.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Imenovanja i razrješenja u Varaždinskoj biskupiji

  Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u četvrtak, 20. srpnja, u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu svećenike kojima su, njegovom odlukom o imenovanjima i razrješenjima u Varaždinskoj biskupiji 2024. godine, dodijeljena nova zaduženja i službe. Biskup im je tom prigodom podijelio dekrete o novim službama. U Varaždinskoj biskupiji odlukom mons. Bože Radoša došlo je do sljedećih imenovanja i razrješenja: Vlč. Josip Biškup, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi sv. Nikole biskupa […]

  today24/07/2024 2

  0%