play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Putem europskog projekta do novih vatrogasnih vozila

Hrvatska vatrogasna zajednica, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije – Uprave za potpomognuta područja priprema projektni prijedlog za provedbu operacije „ Jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu na brdsko-planinskom i potpomognutom području“, Programa konkurentnosti i kohezija 2021. – 2027.

Operacija se odnosi na jačanje odgovora na klimatske promjene vezano uz šumske požare te je Hrvatska vatrogasna zajednica temeljem kriterija površina šuma, ugroženosti šuma i broja jedinica lokalne samouprave koje djeluju na području županija odredila prijedlog okvirne raspodjele po županijama.

Tako je za Varaždinsku županiju namijenjeno 7 pick-up vatrogasnih vozila te jedna auto-cisterna, ukupne vrijednosti oko 825 tisuća eura s PDV-om.

Na radnom sastanku koji je okupio predstavnike jedinica lokalnih samouprava s područja Varaždinske županije sa statusom brdsko-planinskog područja ili iz sustava potpomognutih područja, tamošnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava te predstavnike Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, prisustvovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Odlučeno je tada da će se vozila preusmjeriti prema onim općinama čija vatrogasna društva u protekle tri godine nisu dobila vozilo.

Prijedlog je da pick-up vozila ovog puta budu namijenjena vatrogascima s područja općina Ljubešćica, Donja Voća, Sveti Đurđ, Breznica, Breznički Hum, Jalžabet i Klenovnik, dok bi se auto-cisterna preusmjerila prema Općini Mali Bukovec zbog izgradnje geotermalne elektrane i tamošnje pilane. Time ćemo obnoviti vatrogasni vozni park i biti spremniji za obavljanje vatrogasne dužnosti posebice kada je riječ o brdsko-planinskom području – rekao je između ostalog predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy objasnio je karakteristike vatrogasnih vozila.

Kad govorimo o vatrogasnoj auto-cisterni riječ je o vozilu kapaciteta 7.000 litara, najveće dopuštene mase 16 tona, sa vitlom za gašenje i vitlom za samoizbavu, a kad govorimo o ovih sedam pick-up vozila tada govorimo o lakom vatrogasnom vozilu za gašenje šumskih područja s kojima ćemo lakše doći do teže pristupačnih mjesta obzirom na konfiguraciju Varaždinske županije – objasnio je zapovjednik Nagy.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako niti jedna dosadašnja Vlada nije vodila toliku brigu o sigurnosti, odnosno o opremanju i osposobljavanju svih sastavnica domovinske sigurnosti.

Krajem studenog u prisustvu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića potpisani su ugovori o izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin, a sada razgovaramo o nabavi novih vatrogasnih vozila. Kao što možemo primijetiti naši vatrogasci su udarna snaga u većini kriznih situacija koje su nas posljednjih godina zadesile. Sjetimo se samo svibnja ove godine kada je zbog nevremena popraćenog jakom kišom i olujnim naletima vjetra „plivalo“ gotovo 85 % Varaždinske županije. Tada je, u prvih pola sata, na terenu bilo 1.065 vatrogasaca s 254 vozila. Time su dokazali da se na njih, uvijek kada zatreba, može računati i računa se. U posljednje tri godine na područje Varaždinske županije stiglo je s državne razine 14 vozila, odnosno 7 kombi vozila, 3 pick-up vozila, te četiri navalna vozila, a sada očekujemo novu isporuku, što govori da se vodi briga o zanavljanju vozila, opreme, uređenju vatrogasnih domova, a sve s ciljem podizanja kvalitete rada naših vatrogasaca. Naši žitelji, od najmlađih do najstarijih, to zaslužuju – rasti, raditi i stvarati u sigurnoj sredini – zaključio je župan Stričak.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 2

  0%