play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pume: „Ne dirajte nam svetinje i ne otvarajte nam rane!“

Prije 11 godina, dana 25. lipnja 2012. godine, na 1.709 metara visokom dinarskom vrhu Velika Duvjakuša, iznad planinarske kuće „Puma“ kojom upravljaju HGSS Stanica Split i PU Dinaridi otkriven je spomenik 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku 7. gardijske brigade “Puma” koji su od Zime ‘94. do Oluje poginuli na širem prostoru Dinare. Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih “Puma”.

Spomenik je izgrađen na kamenom podiju u obliku položenog križa i napravljen je od kamenih blokova, doniranih od porušene crkve sv. Mihovila u Kijevu. Križ tvori 31 kameni blok, po jedan za svakoga poginulog, na kojemu je uklesano ime i prezime te dan, mjesec i godina rođenja i pogibije.

Spomenik je ujedno i  spomen na 7. gardijsku brigadu „Puma“ koja je svoj pobjedonosni ratni put započela i okrunila na Dinari, za njih svetoj planini. Svake godine, u zadnjem vikendu mjeseca lipnja, „Pume“ posjećuju spomenik na Dinari i zajedno s prijateljima i suborcima, moleći za duše poginulih Puma.

„Do sada nikad nije bilo incidenata, a ove godine smo ožalošćeni i ljuti zbog barbarskog i neciviliziranog čina kojim je oštećen spomenik našim poginulima. Ovo je prvi puta da je necivilizirana banda koja ne poštuje svetinju i Domovinski rat oskvrnavila spomenik 31 poginulom i 1 nestalog pripadniku 7. gardijske brigade „Puma“ koji su svoje živote dali za stvaranje nezavisne i slobodne Republike Hrvatske, za stvaranje države u kojoj ti isti, necivilizirani ljudi, danas žive.  Neljudi koji uništavaju tuđe svetinje i posvete onima koji su dragovoljno stali na branik Domovine nemaju svoj identitet pa ne mogu  shvatiti kolika je vrijednost u tom malom kamenu. Taj mali kamen za nas je cijela povijest i u njemu je sadržana sva muka i patnja koju smo prošli boraveći na vrletima Dinare. Teško je za to optužiti bilo koga, ali onaj tko uništava spomenike drugih ne poštuje ni svoje spomenike ni svoje mrtve, taj nema svoje povijesti ali nema ni svoju  budućnost. Zajedno s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja i planinarima obnovit ćemo naš spomenik, sagradit ćemo i nove, a ovakva nedjela samo nas još više učvršćuju u želji i volji da kao Udruga veterana 7. gardijske brigade “PUMA” čuvamo uspomenu na naše poginule i 7. gardijsku brigadu “Puma”. Također, trudit ćemo se, kroz naše edukacijske aktivnosti da ovakvih neciviliziranih spodoba u našoj Domovini bude čim manje.“ – navode u priopćenju „Pume“ uz poruku „Ne dirajte nam svetinje i ne otvarajte nam rane!“

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 2

  0%