play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Proslava uz arheološku radionicu i tortu

Povodom 60. godišnjice proglašenja špilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode, u ponedjeljak je, 17. lipnja na predšpiljskom prostoru špilje Vindija održana arheološka radionica namijenjena onima najmlađima – učenicima prvog do četvrtog razreda Osnovne škola Andrije Kačića Miošića Donja Voća koju su vodili arheolozi Darija Dunjko Manhard i Antonio Manhard.

Kako bi djeci približili arheologiju i važnost špilje Vindije kao jednog od najznačajnijeg arheološkog i paleontološkog nalazišta Hrvatske, u simuliranom arheološkom nalazištu organizirana je radionica u kojoj su djeca tražila predmete od keramike, stakla, metala (kovanice) te kamene alatke. Potom su ih, poput pravih arheologa selektirali po kvadrantima te radili obradu i dokumentaciju istih. Rekonstruirali su i keramički vrč te su crtežima prikazivali ono što su pronašli.

Na samom lokalitetu špilje održano je i prigodno predavanje o neandertalacima i samom istraživanju lokaliteta, a najzanimljivija informacija je bila da gen neandertalaca i svi mi danas nosimo. Tu nije bio kraj iznenađenjima, nakon radionice na stolove je umjesto edukativnih artefakata stigla velika torta – špilji za rođendan. Vrijedna obljetnica proglašenja špilje paleontološkim spomenikom prirode tako je proslavljena na najslađi mogući način, a prva kriška razrezana je uz pomoć načelnice Općine Donja Voća Sanje Kočet. Nije izostala ni zajednička fotografija, a nakon toga je uslijedio povratak učenika u školu uz mnoštvo dojmova s ove neobične proslave rođendana.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Provedba programa podizanja obrazovnog standarda na lepoglavskom području

  Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić sastao se ravnateljima osnovnih škola i dječjih vrtića s gradskog područja. Riječ je o jednom u nizu sastanaka na kojma se, periodično, dogovaraju načini i mogućnosti realizacije programa koji se provode uz financijsku potporu Grada Lepoglave, a kojima se dodatno podiže obrazovni standard u školama i vrtićima na gradskom području.   - Grad financira provedbu Programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, nagrade učenicima i mentorima, […]

  today05/04/2022 41

  0%