play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pripadnici albanske nacionalne manjine obilježili 15. obljetnicu neovisnosti Republike Kosovo

Prigodnom svečanošću u hotelu Turist pripadnici albanske nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježili su 15. obljetnicu neovisnosti Republike Kosovo. Pripadnicima albanske nacionalne manjine te njihovim gostima nacionalni praznik neovisnosti čestitao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, a pozdrave je uputio i pripadnicima „Puma“ koji se trenutno nalaze na Kosovu u misiji očuvanja mira.

– Kad već govorimo o miru, početkom 90-ih naša Domovina je krvarila. 2.832 pripadnika albanske nacionalne manjine stala su u našu obranu. Jedan od najpoznatijih je general Rahim Ademi koji je uvijek s velikim poštovanjem govorio o Pumama. Također, podsjetio bih kako život čine geste. Nedavno je preminuo „trener svih trenera“ i oproštaj Prištine od njega je zaista bio izniman. I upravo to bi trebala biti nit vodilja da ljude,  narode spajaju sport, glazba, kultura i gospodarstvo. Ujedno treba naglasiti kako su i Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Vjerujem kako Varaždinska županija, sve naše općine i gradovi imaju bogato iskustvo iz te procedure kako bi vašim zemljacima koji su ostali živjeti u tim zemljama mogli dati  korisne informacije na koji način, kada govorimo o regionalnoj i područnoj samoupravi, lakše pristupiti, a isto tako na koji način i što bolje iskoristiti EU fondove – rekao je župan Stričak podsjetivši kako na području Varaždinske županije trenutno živi 226 pripadnika albanske nacionalne manjine.

– Svi pripadnici nacionalnih manjina tu su među nama, dijele našu sudbinu, grade bolji Grad Varaždin i Varaždinsku županiju i hvala im na tome – zaključio je.

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj podsjetio je da Albanci, bilo s Kosova, Makedonije ili Albanije, žive u Varaždinu već nekoliko generacija.

– Svojim marljivim radom i sudjelovanjem u svim dijelovima društvenog života, naročito na području obrtništva, trgovine i poduzetništva, pridonose napretku cijele zajednice gradeći na taj način dobru reputaciju svoje nacionalne pripadnosti u očima sugrađana. Želja mi je potaknuti vas da zadržite svoj nacionalni identitet, svoje običaje, kulturu i jezik, a Grad Varaždin bit će vam od pomoći i poticat će sve programe i ideje koje ćete predložiti u cilju očuvanja svog nacionalnog identiteta – istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Okupljene je pozdravila i saborska zastupnica i predstavnica nacionalnih manjina u Vladi RH Ermina Lekaj Prljaskaj.

– Albanska zajednica, ne samo u ovoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj dala je veliki doprinos kako za vrijeme Domovinskog rata, tako i danas, prvenstveno svojim radom. Mi smo narod koji je marljiv, koji se zna jako brzo prilagoditi sredini u kojoj živi, koji je lojalan, ali uvijek moramo znati od kuda potječemo i moramo sačuvati ono najdragocjenije za nas, a to je naš identitet. A to ćemo postići ako sačuvamo svoj jezik, kulturu i tradiciju. Stoga se nadam kako ćemo i ovdje u bliskoj budućnosti uvesti dopunsku nastavu iz albanskog jezika uz pomoć naših sugrađana koji tu žive – poručila je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj NJ.E. Martin Berisha podsjetio je kako su Hrvatska i hrvatski narod stali uz bok Republici Kosovo od njenog priznanja do pomaganja za integriranje u međunarodne organizacije.

– Albanci u Varaždinu sastavni su dio društva, jednog grada i županije gdje se osjećaju kao svoj na svome, jer im je lokalna vlast to dozvolila i na njih gleda kako svoje građane koji su se integrirali ovdje – zaključio je Berisha.

Pozdravne riječi u ime pripadnika albanske nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije uputio je predstavnik albanske nacionalne manjine Grada Varaždina Alija Redžaj, a okupljene su još pozdravili predsjednik Unije Albanaca u RH Esad Collaku, veleposlanik Sjeverne Makedonije u RH NJ.E. Milaim Fetai i predstavnik albanske nacionalne manjine Međimurske županije Albert Canaj. Svečanost je svojim dolaskom uveličala i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, a prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, počasni konzul Albanije u RH Stjepan Šafran, kao i predstavnici drugih nacionalnih manjina koje djeluju na području Grada i Županije.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije

  Inicijative građane vezane uz izgradnju podvožnjaka, odnosno turbo-rotora na području Grada Varaždina te aktivnosti i inicijative vezane uz početak nove školske godine, dio su tema o kojima su danas raspravljali članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Rasprava na desetoj sjednici Savjeta održanoj u Županijskoj palači bila je konstruktivna i sadržajna, napomenuo je predsjednik Savjeta dr. sc. Zvonimir Sabati. S obzirom da smo primili inicijative građana, uvrstili smo […]

  today24/07/2024 8

  0%