play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve inovativnije

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu muškarca starosti 47 godina koji je prijavio da je od rujna do studenog prošle godine putem društvene mreže komunicirao s nepoznatom osobom koja mu je prezentirala da mu je potrebna osoba za upravljanje bankovnim računom s obzirom da on ima slabu Internet vezu. Kako je nakon nekog vremena račun zablokirao, nepoznata osoba je od njega tražila da mu posudi novčani iznos od šezdeset tisuća američkih dolara za otključavanje računa, a koji iznos će mu vratiti s kamatama. Muškarac je nakon toga, putem Internet tehnologije za digitalni novac i plaćanja kupio kriptovalutu u iznosu od četiristo tisuća kuna, koje je uplatio nepoznatoj osobi, nakon čega ga je isti tražio još novaca. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko četiristo tisuća kuna. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 39-godišnjaka da je prevaren pri prodaji putem internetskog oglasnika. On je prema prijavi objavio oglas o prodaji drvene stolice. Istog dana na oglas mu se javila nepoznata osoba zainteresirana za kupnju, te mu je temeljem dogovora, poslala poveznicu na lažno kreiranu stranicu s logom jednog dostavnog poduzeća, dovodeći ga u zabludu da je potrebno upisati podatke radi primanja uplate. Oštećeni je između ostalog, zajedno s brojem računa upisao i CVC/CVV broj kartice, što je nepoznati počinitelj iskoristio te izvršio nedozvoljenu transakciju u iznosu od oko 3 tisuće kuna s računa oštećenog na nepoznati račun. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ponovno ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, da zaštite svoje podatke i podatke svojih kartica. Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke.

Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN. 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Imenovanja i razrješenja u Varaždinskoj biskupiji

  Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u četvrtak, 20. srpnja, u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu svećenike kojima su, njegovom odlukom o imenovanjima i razrješenjima u Varaždinskoj biskupiji 2024. godine, dodijeljena nova zaduženja i službe. Biskup im je tom prigodom podijelio dekrete o novim službama. U Varaždinskoj biskupiji odlukom mons. Bože Radoša došlo je do sljedećih imenovanja i razrješenja: Vlč. Josip Biškup, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi sv. Nikole biskupa […]

  today24/07/2024 1

  0%