play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve inovativnije

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu muškarca starosti 47 godina koji je prijavio da je od rujna do studenog prošle godine putem društvene mreže komunicirao s nepoznatom osobom koja mu je prezentirala da mu je potrebna osoba za upravljanje bankovnim računom s obzirom da on ima slabu Internet vezu. Kako je nakon nekog vremena račun zablokirao, nepoznata osoba je od njega tražila da mu posudi novčani iznos od šezdeset tisuća američkih dolara za otključavanje računa, a koji iznos će mu vratiti s kamatama. Muškarac je nakon toga, putem Internet tehnologije za digitalni novac i plaćanja kupio kriptovalutu u iznosu od četiristo tisuća kuna, koje je uplatio nepoznatoj osobi, nakon čega ga je isti tražio još novaca. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko četiristo tisuća kuna. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 39-godišnjaka da je prevaren pri prodaji putem internetskog oglasnika. On je prema prijavi objavio oglas o prodaji drvene stolice. Istog dana na oglas mu se javila nepoznata osoba zainteresirana za kupnju, te mu je temeljem dogovora, poslala poveznicu na lažno kreiranu stranicu s logom jednog dostavnog poduzeća, dovodeći ga u zabludu da je potrebno upisati podatke radi primanja uplate. Oštećeni je između ostalog, zajedno s brojem računa upisao i CVC/CVV broj kartice, što je nepoznati počinitelj iskoristio te izvršio nedozvoljenu transakciju u iznosu od oko 3 tisuće kuna s računa oštećenog na nepoznati račun. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ponovno ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, da zaštite svoje podatke i podatke svojih kartica. Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke.

Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN. 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Novih 4,1 milijun kuna za projekte male infrastrukture

  Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je održana u ponedjeljak, 20. lipnja, donijete su odluke o odabiru projekata za Mjeru 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Temeljem ovih odluka o dodjeli  bespovratnih sredstava 14 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad dobit će ukupno 4,1 milijun kuna bespovratnih sredstava […]

  today24/06/2022 7