play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Prigodnom molitvom i paljenjem svijeća obilježena 27. godišnjica vojno- redarstvene operacije Bljesak

U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin u Optujskoj ulici održano je obilježavanje 27. obljetnice vojno- redarstvene operacije Bljesak kojem su uz veliki broj članova braniteljskih udruga nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te predsjednica Gradskog vijeća grada Varaždina Zdravka Grđan.

Obilježavanje te cjelodnevno druženje branitelja i njihovih obitelji koje uključuje i turnir u električnom pikadu, visećoj kuglani i belotu   organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin.

Zapalivši svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje u kapelici Sv.Jurja župan Stričak je naglasio kako je operacija Bljesak najavila slijedeću operaciju, a, to je bila Oluja.

– Nakon Bljeska je bilo vidljivo da su i naša policija i vojska spremni i osposobljeni osloboditi okupirani teritorij od srbočetničkih snaga. Kao aktivni sudionik te operacije, pripadnik RODA, a uz nas su bili i varaždinski policajci te pripadnici 104. brigade, mogu reći da je ona odrađena besprijekorno. U svega tridesetak sati oslobođeno je petsto četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija.  Sve postrojbe su odradile zadaću koja je bila stavljena pred njih. Mi smo se već večer prije našli s našim kolegama koji su krenuli s istočne strane, iz Požege, a  mi iz smjera Kutine- rekao je župan te dodao kako i danas traje osjećaj ponosa, časti kod onih koji su tome sudjelovali.

-Više od polovice branitelja je u radnom odnosu te oni i dalje danas grade našu državu- zaključio je župan.

Prisutnima se obratila i predsjednica Gradskog vijeća grada Varaždina Zdravka Grđan naglasivši pritom hrabrost, domoljublje i požrtvovnost koje je krasilo naše branitelje koji su tih dana branili našu Domovinu.

Krasnodar Kišur, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin je podsjetio na sam tijek vojno- redarstvene operacije.

– Hrvatske oružane snage su 1. svibnja 1995. krenule u oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije vojno-redarstvenom operacijom Bljesak. Operaciju je odobrio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, a na temelju zapovijedi tadašnjega načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Janka Bobetka. Operacija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. godine kada je oslobođen vojni dio zapadne Slavonije. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji- rekao je Kišur.

U VRO Bljesak sudjelovalo je inače oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Pripremljen bogat program povodom Dana Općine Trnovec Bartolovečki

  Općina Trnovec Bartolovečki slavi svoj dan. Tim je povodom pripremljen bogat program u kojem će brojni mještani moći pronaći nešto za sebe, od najmlađih do nešto starijih, a organizirane su i edukativne te eko akcije. Naime, najprije će se u petak, 19. travnja, održati nekoliko edukativnih događanja, i to u 13 sati vježba civilne zaštite „Potres 2024” kod zgrade Općine, zatim u 17 sati edukacija o prevenciji bolesti dijabetesa i […]

  today18/04/2024 5

  0%