play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Preko stotinu malih folkloraša nastupilo na festivalu Djeca u Maruševcu

Treće izdanje Folklornog festivala „Djeca u Maruševcu“ ove je godine okupilo 120 malih folkloraša koji čuvaju i predstavljaju folklornu baštinu svojih predaka.

Dječja folklorna avantura u Maruševcu započela je u prošlog petka, kada je Etnografska sekcija KUD-a kroz dječje folklorne radionice, najmlađe maruševečke folkloraše „vratila“ u vrijeme njihovih prabaka i pradjedova. Radionice su održane u Domu kulture u Čalincu, a osmislile su ih i vodile Anica Šimunec i Sanja Kolenko.

U subotnjem, bogatom kulturno-umjetničkom programu u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec predstavili su se KUD “Ježek” Beretinec, Kulturno umjetničko društvo Općine Cestica, Dječje folklorno društvo „Sončece” Varaždin i Folklorni ansambl “Koprivnica” te domaćini KUD “Klaruš” Maruševec.

Tijekom cijelog, nadasve lijepog i bogatog programa, maruševečka publika je male folkloraše nagradila dugotrajnim pljeskom.

Voditeljica programa Anja Peharda, istaknula je kako je izvođačima najveća nagrada upravo pljesak te da svatko od malih izvođača ima svojeg najvećeg obožavatelja u publici – roditelje i obitelj. Zahvalila im je u ime KUD-a na potpori i doprinosu u njihovim „malim“ folklornim avanturama.

Predsjednica KUD-a Klaruš Ana Rehvald, zahvalila se svim izvođačima na lijepom programu uz nadu da će iz maruševečkog kraja otići sa lijepim sjećanjima. Okupljenima se obratio i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša koji je rekao da je festival „Djeca u Maruševcu“ postao prava oaza kulture, mjesto gdje se susreću različite generacije i gdje se vrijednosti koje su naši preci njegovali prenose na mlade.

Kroz današnje nastupe naših najmlađih čuvara tradicije, potvrđujemo da folklor nije samo sjećanje na prošlost već i vitalan dio našeg identiteta i zajednice, a ovaj festival prilika je da se podsjetimo koliko je važno očuvati naše običaje i prenijeti ih budućim generacijama – rekao je načelnik Klapša te zahvalio KUD-u Klaruš i mladim izvođačima koji su sa srcem i dušom uložili veliki trud da bi prenijeli djelić te magične atmosfere iz prošlih vremena.

Osim u folklornim izvedbama, posjetitelji festivala mogli su pregledati dvije izložbe starih fotografija Anice Šimunec koje prikazuju način života u maruševečkom kraju sredinom 20. stoljeća te izložba koja prikazuje današnje ljepote Općine Maruševec.

Nakon 3. festivala Djeca u Maruševcu, najmlađi „Klaruši“ nastupiti će na Dječjem folklornom koncertu „Folklorašić“ koji će se održati u utorak, 9. srpnja od 19 sati u dvorištu vile Bedeković u Varaždinu, u sklopu programa ovogodišnjeg festivala COFA, na kojemu će sudjelovati mladi folkloraši KUD-ova iz Varaždina, Varaždinske županije i Grada Zagreba.

Dan kasnije, u srijedu 10. srpnja KUD „Klaruš“ će u sklopu festivala COFA u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ugostiti folklorna društva iz Njemačke i Perua. Program počinje u 20 sati i besplatan je za sve posjetitelje.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  U Gradskoj vijećnici održan prijem predstavnika folklornih skupina Međunarodnog folklornog festivala COFA

  Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki u petak su u Gradskoj vijećnici ugostili predstavnike folklornih skupina koje nastupaju na Međunarodnom folklornom festivalu COFA. Uz predstavnike skupina, prijemu su prisustvovali i idejna začetnica i direktorica festivala Petra Golubar te umjetnički voditelj Varaždinskog folklornog ansambla Tim Hrvaćanin. Na početku susreta, gosti su se kratko predstavili, zahvalili Gradu Varaždinu na gostoprimstvu te podijelili svoje dojmove o nastupima i […]

  today12/07/2024 3

  0%