play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljeni rezultati istraživanja projekta: Među mladima rastu simptomi suicidalnosti

Čak 21 posto učenika drugog razreda srednjih škola namjerno se samoranjava i nanosi bol, isti toliki postotak barem jednom u životu ozbiljno je razmišljao o počinjenju samoubojstva, 14% njih izradilo je plan za počinjenje samoubojstva, dok je njih 7% pokušalo počiniti samoubojstvo. Zabrinjavajući su to podaci dobiveni u drugom valu istraživanja koje je provedeno u sklopu petogodišnjeg projekta „Testiranje 5C modela pozitivnog razvoja mladih: tradicionalno i digitalno mobilno mjerenje (P.R.O.T.E.C.T)“, a koje je u Županijskoj palači predstavila voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Miranda Novak. Nositelj projekta je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a financira ga Hrvatska zaklada za znanost.

– U drugom valu istraživanja, tijekom školske godine 2022./23. sudjelovalo je 3.261 učenik drugog razreda srednjih škola, koji su u istraživanje bili uključeni i školske godine 2021./22. Samo istraživanje provodilo se u više hrvatskih gradova: Osijeku, Vinkovcima, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Zagrebu. Ono što nas je šokiralo je da među mladima rastu simptomi suicidalnosti, dok su simptomi depresivnosti, anksioznosti i stresa slični kao i u prvoj točki mjerenja. Odnosno 21% učenika drugih razreda srednje škole iskazuje ozbiljne depresivne simptome, 31% simptome anksioznosti, dok 17% njih iskazuje ozbiljne simptome stresa, što je podjednako postocima u prvom razredu. Ujedno, na razini cijelog uzorka, od 3.200 ispitanika, 18% učenika izjasnilo se da je probalo marihuanu, što je duplo obzirom na prošlu godinu – iznijela je rezultate Miranda Novak naglasivši kako je razloga za takvim stanjem mnogo, ali naglasak ovog puta stavlja na roditelje -rekla je Miranda Novak savjetujući da se roditelji prema djeci trebaju ponašati više ravnopravnije, da u njima gledaju buduću odraslu osobu koja treba preuzeti veću odgovornost za sebe s više autonomije, jer to automatski znači da će oni biti odgovorniji građani s manje rizičnog ponašanja i boljeg mentalnog zdravlja.

Voditeljica Centra za mentalno zdravlje djece i mladih Varaždinske županije i ravnateljica Medicinske škole Varaždin mr. sc. Mirjana Grabar Kruljac istaknula je kako su potrebe za Centrom već u prvim mjesecima njegova djelovanja i više nego velike.

– Roditeljima smo u ovom trenutku velika podrška jer se u naš Centar dolazi anonimno, bez uputnice, što je veliko olakšanje kako za samu djecu, tako i za roditelje. Javljaju se s različitim poteškoćama, od onih uobičajenih emocionalnih poteškoća u odrastanju, do vrlo ozbiljnih kliničkih slika gdje mi tada djecu upućujemo na kliničku razinu. Tim čine stručnjaci, od kojih je svatko osnažen i educiran za rad s određenim skupinom djece i mladih – rekla je voditeljica Centra Mirjana Grabar Kruljac napomenuvši kako se na službenoj mrežnoj stranici škole nalazi kontakt broj na koji se osobe mogu obratiti za pomoć.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se djelatnicima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu na istraživanju kako bi županija, kao osnivač škola imala spoznaje s čime se to učenici, ali i njihovi roditelji te nastavnici susreću na njihovom putu odrastanja.

– Naši učenici prema rezultatima istraživanja su prilično empatični, ali isto tako im je važna društvena odgovornost. Vidljivo je i da se suočavaju sa stresom i nekim vidom depresije, jer skoro pa svi moraju biti odlikaš. Umjesto na to, što po meni i nije od presudne važnosti, smatram da bi se trebali usmjeriti na ono što vole, da razvijaju svoje talente i na tim područjima daju ono najbolje od sebe. Na taj način oni mogu dati i najveći doprinos sredini u kojoj žive. Osnivanjem centara izvrsnosti, te Centra za mentalno zdravlje, kao Županija želimo upravo to omogućiti našim učenicima – da razvijaju svoje talente, a isto tako biti im podrška u njihovom odrastanju – zaključio je župan Stričak.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bumbari Varteksa osvojili treće mjesto na turniru u Švicarskoj

  Mladi nogometaši U-12 iz NK Varteks ponosno su se vratili kući s brončanim medaljama s prvog turnira prijateljstva „Crohelvetic Fussball Cup“ koji je održan u nedjelju, 23. lipnja, na terenima Sportanlage Schweizerbild u gradu Schaffhausenu, prijateljskom gradu Varaždina u Švicarskoj. Uz podršku i pokroviteljstvo Grada Varaždina turnir je održan u organizaciji Generalnog konzulata RH u Zürichu, uz potporu Kulturne udruge HSD Ban St. Gallen i grada Schaffhausena. Ovaj turnir okupio […]

  today24/06/2024 2

  0%