play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljena kuharica „Ludbreška medena kuhinja“

File od jelena u kori od medenjaka, okruglice od svježeg kozjeg sira s medom, glazirana guščja jetra s medom i marelicama na rukoli, file vepra s borovnicama pinjolima i mednom rakijom, rolada od fazana na grofovski s vrganjima i medom, pikantna rebarca s medom i crvenim zeljem, samo su neka od trideset recepata na bazi meda koje je pripremio profesionalni kuhar, chef Damir Crleni u knjizi recepata „Ludbreška medena kuhinja“. Riječ je o kuharici izdanoj u nakladi Varaždinske županije, Pčelarskog društva Ludbreg i Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”, predstavljenoj u podrumu Udruge vinogradara ‘Trsek’ s ciljem očuvanju tradicijske gastronomije Varaždinske županije i ludbreškog kraja.

U kuharici su predstavljena hladna predjela, glavna jela i deserti s medom, a autor Damir Crleni je pohvalio inovativnost ludbreških medara te njihovih proizvoda od meda, kao što su vino, pivo, pjenušac i ocat od meda, koji su mu pružili nove mogućnosti i potaknuli ga na češće korištenje meda u kulinarstvu te napomenuo kako je važno izbalansirati okus meda i ostalih začina.

 

Varaždinska županija aktivno surađuje sa svim udrugama koje štite tradiciju proizvoda i namirnica, pa tako i s Pčelarskim društvom Ludbreg, a župan Anđelko Stričak je istaknuo kako je cilj ove kuharice što bolje promovirati ludbreški med te kako je iznimno ponosan na rad pčelara.

 

-Čestitam proizvođačima, a sad su na redu potrošači. Vjerujem da će ovdje prikupljeni recepti biti poticaj mnogim obiteljima da češće koriste ovu zdravu namirnice u domaćinstvu.

Obzirom da se ovo pčelarsko društvo spominje još 1886. te je jedno od najstarijih u Hrvatskoj, veseli me da se ovdje održala ekološka proizvodnja što dokazuje da živimo u čistom kraju, što je jako važno jer se 80 posto hrane proizvodi zahvaljujući oprašivanju pčela – rekao je.

 

I ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić je istaknuo kako mu je drago promovirati proizvode koje označuju Ludbreg kao centar svijeta što on i jest.

– Imamo izvanrednu suradnju s pčelarima i čestitam im na proaktivnosti i svim dosadašnjim inicijativama. Pčelarstvo je važna gospodarska djelatnost ovog kraja i u Ludbregu se više od 200 ljudi bavi pčelarenjem, dio za sebe, a dio za tržište čime obogaćuju našu ponudu i čine nas zdravijima. Knjiga je mala enciklopedija kulinarstva i treba ju imati svaka kuća u ovom kraju – rekao te najavio nove projekte zajedno s pčelarima.

Predsjednik pčelarskog društva Ludbreg Krešo Piljak rekao kako na ovom području postoji oko 6000 košnica te kako je njihovo društvo imalo dugogodišnju želju da izda kuharicu.

-Med je nedovoljno istražena, pomalo zapostavljena namirnica, i zato mi je drago da predstavljamo ovu kuharicu od koje vjerujem da će mnogi imati dobiti i koristi – rekao je predsjednik društva čiji su članovi poznati i kao seleći pčelari jer sele na pčelinje paše od Podravine do Slavonije, a neki i do Dalmacije.

 

I predsjednik pčelarskog saveza Željko Vrbos složio se kako je Ludbreg perjanica pčelarstva te čestitao društvu, koje proizvodi med od bagrema, med od kestena, lipe, suncokreta, ali i meduna, vrijeska, ružmarina i drače, na angažmanu.

-Pčelinji proizvodi zaslužuju puno više pažnje, hvala svima koji su sudjelovali u izradi ove kuharice i time marketinški podržavaju pčelare i pčelinje proizvode te ih približavaju širem pučanstvu. Med je nekad bio hrana bogova, ali je izgubio bitku sa šećerom, no nadam se da će ga građani početi više koristiti– zaključio je.

 

Kuharica je tiskana u 1000 primjeraka, grafički ju je uredio Miroslav Vađunec, a lektorirala i prevela na engleski Karmen Kanižaj.

 

Promociju je vodio pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu i regionalni razvoj Varaždisnke županije dr.sc. Dragutina Vinceka, a nazočila mu je i zamjenica župana Silvija Zagorec te brojni uglednici iz ludbreškog kraja.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dodjeljene potpore iz sredstava Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael”

  U Županijskoj palači u Varaždinu održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijske potpore na području prevencije kriminaliteta iz sredstava Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ Varaždinske županije. Naime, početkom ožujka ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava za: preventivne aktivnosti, kampanje, programe ili projekte koje se kontinuirano provode određeno vrijeme i prepoznati su kao učinkoviti u prevenciji kriminaliteta, odnosno za nove preventivne aktivnosti, kampanje, programe ili […]

  today07/06/2023 5

  0%