play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Predstavljen projekt razvoja STEAM vještina učenika II. osnovne škole u Varaždinu

Full STEAM ahead!“, u prijevodu s engleskog jezika „Punom parom naprijed“, naziv je projekta koji je predstavljen u II. osnovnoj školi u Varaždinu.

Kako je na početku objasnila ravnateljica škole Sanja Posavec  riječ je o europskom projektu vrijednom 3,3 milijuna kuna odobrenih u okviru poziva „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U bivšem skloništu ispod sportske dvorane uredit će se učionice, provodit će se edukacije za djecu ali i za učitelje, a u tom projektu škola će surađivati s Fakultetom organizacije i informatike te partnerima iz Kraljevine Norveške NT-Gruppen.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj vrlo pozitivno je ocijenio početak projekta koji će trajati 21 mjesec: Ukupno 3,3 milijuna kuna, 100 posto bespovratnih sredstava stvarno nije mali iznos!  Zahvaljujem se drugoj osnovnoj školi, Fakultetu organizacije i informatike te partnerima iz Norveške koji su zajednički osmislili ovaj projekt. On će popraviti cijelu STEAM i IT-infrastrukturu II. Osnovne škole u Varaždinu. U okviru projekta planiraju se urediti nove učionice za robotiku, multifunkcionalne dvorane, uredit će se i zvjezdarnica. Djeca će dobiti priliku od malih nogu opredijeliti se i naučiti STEAM vještine” rekao je gradonačelnik Bosilj

Na kick-off konferenciji podršku projektu pružio je izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju sa Fakulteta organizacije i informatike koji će dati mentore  i razvijati kurikulume. Koordinator projekta izv. prof. dr. sc. Markus Schatten  pojasnio je da će biti uređene  4 učionice za 4 nova i unaprijeđena obrazovna programa vezana uz STEAM: učionica za dizajn igara, učionica za robotiku, učionica za 3D ispis i učionica astronomske zvjezdarnice u kojoj će biti i sustav za praćenje meteorita. Na području astronomije te korištenju novih metoda učenja usko će se surađivati s partnerima NT Gruppen iz Norveške o čemu je video-vezom govorio predstavnik te tvrtke Branimir Šimić.

Posebno će biti organizirane edukacije za učitelje-trenere koji će tada moći podučavati svoje kolege učitelje, a posebno će biti osmišljeni sadržaji uključivanja djece s  posebnim obrazovnim potrebama. Očekuje se da će već prvi programi početi provoditi početkom slijedeće školske godine. Grad Varaždin će također pomoći pri radovima kojima će se atomsko sklonište transformirati u suvremene učionice – rečeno je na konferenciji kojoj su uz novinare prisustvovali pročelnica Danijela Vusić te djelatnici škole i Fakulteta organizacije i informatike koji će surađivati na projektu.

 

 

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Na auto cesti smrtno stradao vozač osobnog vozila

  Policija je objavila detalje prometne nesreće koja se jučer dogodila na autocesti A4. Jučer, 30. ožujka oko 11.17 sati na auto cesti A4, kod Zamlake, smrtno je stradao 35-godišnjak. On je upravljao osobnim vozilom auto cestom iz smjera Ludbrega u smjeru Goričana. Dolaskom do nadvožnjaka, gdje se promet zbog radova na zapadnoj kolničkoj traci koja je zbog toga zatvorena i uredno označena, odvija na istočnoj kolničkoj traci u oba smjera, […]

  today31/03/2022 24

  0%