play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Postoji velika potreba za nastavkom Projekta Zaželi

Projekt Zaželi-Aktivne u zajednici nositelja GDCK Ivanec i partnera provodi se na području Grada Ivanca i općine Maruševec od 5. siječnja 2021., a zaposlene žene za podršku starijim osobama-gerontodomaćice, teren, područje Grada Ivanca i Općine Maruševec obilaze od 15. veljače. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt završava s 5. ožujka 2022., a osobe za podršku starijim i nemoćnim osobama završavanju s obilascima 31. siječnja. Iz GDCK Ivanec se nadaju raspisivanu novog natječaja, jer potrebe za ovim oblikom pomoći, podrške, kao i prijevozom uz pratnju do obiteljskog liječnika ili u Bolnicu Varaždin su ogromne i rastuće.

U razdoblju od 15. veljače do 30. studenog gerontodomaćice su odradile 7326 kućanskih poslova, 168 usluga osobne higijene i čak 108 usluga prijevoza uz pratnju do obiteljskog liječnika, stomatologa, a najviše u Bolnicu Varaždin na razne pretrage. U obavljanju navedenih poslova gerontodomaćice su prošle više od 17 tisuća kilometara. Trenutno brinu o 70 korisnika u samo dvije jedinice lokalne samouprave, a prosječna dob korisnika je 73 godine starosti. Također u projektu je više žena nego muškaraca. Korisnicima su potrebne sve usluge, od čišćenja prostora u kojem žive, pomoći u kuhanju, nabavci namirnica iz dućana, pomoć u rješavanju statusa i prava, razgovor, često podizanje lijekova u ljekarni, vrlo često pratnja i prijevoz do liječnika obiteljske medicine i/ili Bolnice u Varaždinu ili dalje. Gerontodomaćice uspijevaju odgovoriti na rastuće potrebe za ovom socijalnom uslugom, no zbog povećanih potreba, a i rastućih troškova goriva, sve manje uspijevaju odgovoriti na potrebu za prijevozom, uz koji je neizostavna pratnja korisniku. Naime, prijevoz bez pratnje za korisnike nema smisla ni potrebe. Radi se o osobama prosječne životne dobi od 73 godine, osobama koje često imaju mnoge zdravstvene poteškoće, teže se kreću i potrebna im je pomoć što zbog prirode bolesti, samog starenja, težeg snalaženja, ukratko, potrebna im je pomoć lokalne zajednice.

Naime, korisnici Projekta često nisu u mogućnosti dobiti sanitetski prijevoz. Slijedom navedenog GDCK Ivanec ulaže dodatne napore, kako po prestanku projekta Zaželi u veljači 2022. korisnici ne bi ostali prepušteni sami sebi; jer mnogi od njih nemaju zakonskih obveznika uzdržavanja ili im isti nisu u mogućnosti iz raznih razloga osigurati prijevoz i pratnju do liječnika ili pružiti potrebnu pomoć u rješavanju njihovih statusa i prava.

Iskustvo s terena potkrjepljuje i prva nacionalna studija o dostupnosti socijalnih usluga u RH. Naime, prema rezultatima studije, socijalna usluga organiziranog prijevoza i pratnje za starije osobe u RH dostupna je u samo 28% jedinica lokalne samouprave. U Varaždinskoj županiji ista usluga dostupa je u oko 36% Jedinica lokalnih samouprava . Jedino usluga pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (pomoć u kući) dostupna u 84% Jedinica lokalne samouprave. U Varaždinskoj županiji ova usluga također je prisutna u velikom broju JLSU (zahvaljujući projektu Zaželi).

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Najavljeni Gospodarski sajam u Varaždinu, očekuje se više od sto izlagača

  Osmi po redu Gospodarski sajam u Varaždinu, održati će se 20. i 21. svibnja 2022. na Kapucinskom trgu u Varaždinu, a program i popratne aktivnosti najavili su na prigodnoj konferenciji za medije organizator sajma Nenad Kumrić iz tvrtke Tin marketing, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić. Varaždinska županija je glavni partner, dok je Grad Varaždin […]

  today12/05/2022 83

  0%