play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Podjelom narcisa obilježen Dan kojim se podiže svijest u borbi protiv raka dojke

Unatoč kišnom vremenu, u organizaciji Mammae klub Varaždin – Udruge žena oboljelih na dojku te uz podršku Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije na Franjevačkom trgu u Varaždinu održala se po 24. puta  akcija Dan narcisa, akcija kojom se podiže svijest u borbi protiv raka dojke, a podršku akciji dali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, njegov zamjenik Miroslav Marković, saborski zastupnici Siniša Jenkač, Nadica Dreven Budinski i Damir Habijan, Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, ali i  mnogi građani.

Predsjednica Udruge Mame klub Varaždin Marija Hrašćanec je istaknula kako već 24. godinu udruga provodi akciju Dana narcisa namijenjen ženama oboljelim od raka dojke.

-Udruga je prepoznatljiva među našim sugrađanima po našem preventivnom programu budući da smo članica Europa Donne koalicije zemalja za borbu protiv smrtnosti od raka dojke. Preuzeli smo njihove ciljeve, a osnovni je cilj smanjiti smrtnost od rake dojke. Zato danas dajemo upozorenje svim mladima od 18. godine nadalje da vrše samopregled dojke. Članovi naše udruge obilaze treće razrede srednjih škola i educiraju kako se vrši samopregled dojki te ukazuju na važnost preventivnih pregleda. Stoga upućujemo apel ženama između 50 i 69 godine života da se odazovu na Nacionalni program Ministarstva zdravstva na mamografski pregled. Nema nikakvih izgovora da se ne ode na pregled. Nakon dobivanja termina, ode se na pregled koji može u konačnici nekome spasiti život- rekla je Hraščanec.

mr.sc. Irena Stipešević Rakamarić, dr.med. iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije je rekla kako je Dan narcisa posvećen ženama oboljelim od raka dojke koji je inače važan javnozdravstveni prioritet jer godišnje oboli 98 žena od te opake bolesti.

-28 žena je u posljednjoj godini umrlo od karcinoma dojke, a današnji dan je dobra prigoda da pozovemo žene na preglede u 8. ciklusu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji upravo počinje. Sada smo u probir  uključili  žene koje su rođene početkom sedamdesetih i one će najprije dobiti pozive na svoju adresu u naredna dva mjeseca, a nakon toga kombiniramo starija i mlađa godišta. Dobna skupina su žene od 50 do 69 godina koje mi aktivno pozivamo, to je nekih 25 000 žena koje ćemo u naredne dvije godine pozvati ispred Zavoda za javno zdravstvo na preventivnu mamografiju. Pozivamo žene da se odazivaju, ako im ne odgovara termin mogu nas nazvati na besplatni telefon 0800 200 163, promijeniti i dogovoriti termin koji im odgovara.

Dogovor je s bolnicom da bismo možda u nekom drugom dijelu ciklusa omogućili i radne subote ako to bude moguće da ženama maksimalno omogućimo dostupnost preventivne mamografije.

Ispred Savjeta za zdravlje organizirale su se i tribine diljem županije. Odaziv na preglede raste. U covid pandemiji smo imali pad odaziva jer su ljudi bili kod kuće, a sada se ponovno diže. U 7. ciklusu je prema sadašnjim podacima odaziv bio 61 posto što pokazuje dobar trend i vjerujem da ćemo se u 8. ciklusu vratiti na vremena prije pandemije-rekla je Stipešević Rakamarić.

 

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je naznačio kako danas provodimo još jednu javnozdravstvenu akciju kojoj je cilj da potaknemo naše građane kako bi vodili brigu o svom zdravlju.

-Danas obilježavamo Dan narcisa, dan borbe protiv raka dojke, najprisutnije zloćudne bolesti kod žena. Prema nekim procjenama trenutačno na području Varaždinske županije kojih 100 žena ima rak dojke, a da ni ne znaju za to. Stoga apeliram na njih i na sve građane koji dobiju poziv za preventivni pregled da se odazovu. Između ostalog, Županijski Savjet za zdravlje održava već niz takvih akcija kojima je cilj da potaknu naše građane da se odazovu na takve preglede. Kad govorimo o raku dojke, održane su tribine u Lepoglavi, Varaždinskim Toplicama i Visokom. Naravno, gdje god postoji potreba da se održi još koje predavanje i tribina, mi ćemo to odraditi. Apel svim ženama – odazovite se pregledima, oni su za žene besplatni i na taj način potaknite i druge da vode  brigu o svom zdravlju – rekao je župan Stričak.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj je pohvalio rad i aktivnosti same udruge.

„Uistinu podržavam rad udruge Mammae kluba Varaždin i njihove predsjednice Marije Hraščanec čiji je velik doprinos u osvješćivanju javnosti i poticanju žena na redovne preventivne preglede, ali i brizi o tome kako poboljšati kvalitetu života oboljelih. Nažalost, današnji užurbani životni tempo prečesto nas toliko ponese da jednostavno zaboravimo uopće pomisliti o pregledima i prevenciji nekakvih bolesti, pogotovo ako se osjećamo dobro i nemamo nikakvih simptoma. No, ovakve zloćudne bolesti poput karcinoma dojke, koje dolaze potiho i podmuklo, najvažnije je upravo detektirati i otkriti na vrijeme. Zato danas svi zajedno podjelom narcisa koje su simbol nade za oboljele od raka, pozivamo žene između 50 i 69 godina da se odazovu na besplatne mamografske preglede. Svaki život je neprocjenjiv.“ – rekao je gradonačelnik.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Održana je 15. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije

  Varaždinska županija je prošlu godinu završila s viškom prihoda od 8,6 milijuna eura, a višak prihoda je prvi put nakon niza godina ostvarilo i svih šest zdravstvenih ustanova, istaknuto je danas na 15. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj su županijski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja u 2024. godini. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije u 2024. godini je posthumno dodijeljena Petri Horvat, stradaloj u prometnoj […]

  today12/06/2024 3

  0%