play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Počela prva etapa projekta izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica

U Koprivnici je danas započela prva etapa projekta izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, u kojem će se zbrinjavati otpad s područja četiriju županija, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Međimurske.   U prisustvu župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, u HGK – Županijskoj komori Koprivnica potpisan je Zapisnik o uvođenju u posao izvođača radova na projektiranju i izvođenju radova na izgradnji RCGO-a Piškornica, i to nakon što je ranije potpisan ugovor.   Zapisnik su potpisali Mladen Ružman, direktor RCGO-a Piškornica, i Miljenko Muha, predstavnik izvođača, zajednice ponuditelja Kostak – komunalno in gradbeno podjetje d.d. Krško Slovenija i Kostak – graditeljstvo, tehnologija, sirovine Zagreb. Potpisivanju su prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat, načelnica Sektora za fondove EU Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojni drugi uzvanici. Regionalni centar za gospodarenje otpadom gradit će se na području Općine Koprivnički Ivanec, a u njemu će se zbrinjavati otpad s područja četiri županije sjeverne Hrvatske na kojem živi 500.000 stanovnika u 110 općina i gradova. Među njima je i 160.000 stanovnika Varaždinske županije koji žive u 22 općine i šest gradova.

“Zaštita okoliša, odnosno tla, vode i zraka je top tema današnjice, a upravo ovim projektom tome značajno doprinosimo. Cilj ovog velikog ulaganja je smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalištima te uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom na sjeveru Hrvatske. Današnjim uvođenjem u posao činimo ključan korak prema izgradnji i konačnoj uspostavi Regionalnog centra za gospodarenje otpadom za četiri županije ” rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren je u ime osnivača zahvalio svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta. “Ovaj projekt započeo je 2000-tih godina, a primjer je toga da put do ostvarenja velikih ciljeva nije lagan. Projekt sadrži brojne komponente, od ekoloških, ekonomskih, do društvenih i socijalnih, a njime će biti uveden koncept gospodarenja otpadom koji se odnosi na veliki dio Hrvatske, gotovo petinu države. Doista se nadam da ćemo nakon današnjeg susreta punim jedrima zaploviti prema našem konačnom cilju te da ćemo 2027. godine svi zajedno svjedočiti uspješnoj realizaciji projekta, otvorenju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom”  rekao je župan Koren.

Direktor RCGO-a Piškornica Mladen Ružman je naveo da se prva etapa projekta odnosi na projektiranje.  “Projektiranje bi, prema našem planu, trebalo trajati do godinu dana, što znači da bi se za otprilike 12 mjeseci mogli naći na samoj lokaciji u Općini Koprivnički Ivanec te započeti s izgradnjom Regionalnog centra. Otpad je dinamička kategorija i ovo postrojenje je, prema idejnom rješenju, zamišljeno da bude fleksibilno te da se u njemu obrade sve količine otpada koje će početi pristizati 2027.  godine. Na području četiri sjeverne županije se godišnje, prema podacima iz 2021., proizvede oko 200 tisuća tona otpada, odnosno svake sekunde proizvede se 6,11 kilograma otpada. Stoga bez ovakvih centara za gospodarenje otpadom, obrada miješanog komunalnog otpada prema svim direktivama, pravilima i zakonskoj regulativi RH, nije dovršena” rekao je direktor Ružman.

Prva etapa projekta vrijedna je 88.910.270,74 eura, dok će oko 120 milijuna eura iznositi ukupna vrijednost projekta, koji obuhvaća i izgradnju pretovarnih stanica, nabavu mobilne opreme, nadzor nad izgradnjom Centra RCGO Piškornica i drugo, nakon revizije studije izvedivosti, uz implementaciju novih cijena u građevinskom sektoru, opreme i radne snage. Prihvatljivi troškovi projekta sufinancirani su EU i nacionalnim sredstvima, udio EU sredstava iznosi do 69,9975 %, udio nacionalnih sredstava (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) do 20,0025 %, dok je 10 % sredstava osigurano iz vlastitih izvora.

Projekt uključuje i izgradnju dvije pretovarne stanice, od kojih će jedna biti u Varaždinu, na lokaciji u Poljani Biškupečkoj, a druga u Zaboku. Služit će za pretovar miješanog komunalnog otpada i ostataka nakon sortiranja, a s ciljem racionalnog transporta do Regionalnog centra Piškornica. Tehnologija obrade otpada u RCGO-u Piškornica bit će mehaničko-biološka obrada, uz izdvajanje materijala koji se mogu reciklirati, goriva iz otpada (GIO) i proizvoda sličnog kompostu (PSK) koji se odlaže na odlagalište za neopasan otpad.

Rok za završetak projektiranja i izgradnje Regionalnog centra Piškornica je 44 mjeseca od dana uvođenja u posao.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije

  Inicijative građane vezane uz izgradnju podvožnjaka, odnosno turbo-rotora na području Grada Varaždina te aktivnosti i inicijative vezane uz početak nove školske godine, dio su tema o kojima su danas raspravljali članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Rasprava na desetoj sjednici Savjeta održanoj u Županijskoj palači bila je konstruktivna i sadržajna, napomenuo je predsjednik Savjeta dr. sc. Zvonimir Sabati. S obzirom da smo primili inicijative građana, uvrstili smo […]

  today24/07/2024 8

  0%