play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Po osmi put se zavrtio ivanečki Kolovrat riječi

Ispunjena srca, emocijom podijeljeni stihovi, topli susreti sa divnim ljudima i neka nova poznanstva, isprepleli su se i utiskuju se u lijepa sjećanja brojnih pjesnika koji se odazvali na osmi Kolovrat riječi – pjesnički festival u Ivancu.

Da Kolovrat riječi ima perspektivu dokazuje ovogodišnji izuzetan odaziv. Na ivanečki poetski susret stigla su 42 pjesnika iz raznih krajeva – Zagreba, Čakovca, Virovitice, Pitomače, Ludbrega, Varaždina, Vrbovca, Brckovljana, Stubičkih Toplica, Donje Stubice, Kumrovca, Oroslavja, Sračinca, Lobora, Gornjeg Kneginca, Varaždin Brega i Ivanca.

 

Neki pjesnici se s radošću ovom Festivalu vraćaju iz godine u godinu, a bilo je i onih koju su se ovom susretu odazvali prvi put. Ove godine na susretu su sudjelovali: Marija Petrek, Nada Starčević Lopac, Tugomir Orak, Snježana Novotny, Zlatko Kovačević, Ljiljana Lipovac, Stjepan Crnić, Snežana Liber, Ljiljana Levanić, Vesna Štruklec, Jovo Mraović, Franjo Pijanec, Jelena Kočet Sekovanić, Terezija Flegar, Branko Mihovil Rakijašić, Lidija Puđak, Anka Dorić, Anica Bukovec, Leonard DeLai, Zvonimir Friganović, Dragutin Pakšec, Ljubica Ribić, Mirjana Mikulec, Barica Pahić Grobenski, Darko Raškaj, Milan Novak, Siniša Kolarić, Branko Pratengrazer, Ivan Grahovec, Katarina Zadrija, Sonja Kušec Bećirević, Magdalena Blagec, Ružica Marušić Vasilić, Zlatka Crnčec, Vladimir Šuk, Alija Abdulah Bećirević, Davorka Škunca, Zlata Bogović, Ivan Grahovec  i Đurđica Gospočić, te kao domaćini i voditelji susreta Veronika Štefanko i Darko Foder.

I ove su godine s promišljanjem osmišljeni sadržaji koji svaki godišnji susret čine drugačijim u odnosu na sve prošle, jer osim početne poetske točke u Muzeju planinarstva, organizatori se trude ne ponavljati točke iz prethodnih godina.

Na prvoj poetskoj točki, u Muzeju planinarstva o izložbi fotografija Zorana Stanka i aktivnostima u Muzeju, prisutne je upoznala kustosica Muzeja Ana Škriljevečki, a obratio im se i zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Marko Friščić koji je održao prošlogodišnje obećanje i prisutnima pročitao svoje stihove koje je napisao još kao osnovnoškolac.

 

Druga poetska točka bila je u Područnoj školi Tina Ujevića u Salinovcu. Za mnoge je to bilo ugodno vraćanje u dane djetinjstva. Profesorica Valentina Posavec Kovač kratko je goste upoznala sa školom, uspjesima učenika u literarnom stvaralaštvu, a stihovima su pjesnike počastili mladi nagrađivani pjesnici, učenici salinovečke škole. Nakon čitanja poezije, uslijedio je razgled fotografija još jednog Ivančana, Dejana Budera i razled školskog zavičajnog muzeja s izloženim tradicionalnim predmetima koje su prikupili učenici.

 

Potom se krenulo na livadu u blizini rijeke Bednje, do drvene kuće u vlasništvu OPG-a Mladena Markovića koje se bavi uzgojem konja. Pored toga, tu se izvodila poezija tematski vezana uz vodu, životinje i prirodu općenito.

 

Ovogodišnja pjesnička ruta završila je u naselju Stažnjevec, u Društvenom domu, gdje se prisutnima predstavila Kulturno umjetnička udruga Stažnjevec. Nakon poezije, uslijedio je domjenak i ugodni razgovori.

Troškove domjenka te vodu i sokove koji su sudionici preuzeli po dolasku na susret, podmirili su Grad Ivanec i Muzej planinarstva koji su se ove godine po prvi puta uključili u Kolovrat riječi kao suorganizatori. I ove godine svoje nagrađivano vino donirao je Ivan Sanković, a troškove pića su osigurali organizatori. Kao podupiratelj uključila se i Turistička zajednica Grada Ivanca koja je svakom pjesniku osigurala promo materijale.

Organizatori Kolovrata riječi su i ove godine bili Ljiljana Vuglač i Darko Foder, a domaćini i voditelji susreta Veronika Štefanko i Darko Foder!

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Župan Stričak sa suradnicima obišao istraživanja u Špilji Vindija

  Špilju Vindija u Općini Donja Voća obišao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji načelnice Općine Donja Voća Sanje Kočet, a obilasku su nazočili Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove „Priroda“ Varaždinske županije te vijećnik u Općinskom vijeću Općine Donja Voća Zlatko Kanjir. S istraživanjima koja se provode u špilji Vindija upoznali su ih prof.dr.sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskoj fakulteta u Zagrebu,  inače voditelj istraživanja […]

  today15/09/2023 53

  0%