play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Otvoreno novo skladište PZ „Varaždinsko povrće“ za skladištenje krumpira vrijedno 12 milijuna kuna

Novo skladište Poljoprivredne zadruge „Varaždinsko povrće“ otvoreno je na prostoru bivše barutane na području Općine Vidovec. Riječ je o ulaganju vrijednom 12 milijuna kuna, kojim je Zadruga osigurala potreban prostor za skladištenje 3.000 tona krumpira.

Čestitke su uputili brojni uzvanici, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, predsjednik Općinskog vijeća Vidovca Krunoslav Bistrović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek i drugi.

Zadruga Varaždinsko povrće osnovana je 2005. godine kao prva u Varaždinskoj županiji, a danas broji devet zadrugara koji obrađuju 450 hektara poljoprivredne površine. Ujedno su prvi kojima je Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo status proizvođačke organizacije, u sektoru krumpira. Svoje proizvode plasiraju u pet trgovačkih lanaca te izvoze. „Najveći dio, čak 90 posto naše proizvodnje čini krumpir, zatim zelje i cikla, a asortiman planiramo proširiti novim poljoprivrednim proizvodima. Uvjereni smo da ćemo biti važan čimbenik u proizvodnji povrća u Republici Hrvatskoj te potrošačima jamstvo kvalitete” – rekao je Jurica Cafuk, predsjednik Skupštine Zadruge.

Ovo je priča o uspjehu koju su zadrugari gradili punih 16 godina, istaknula je upraviteljica PZ Varaždinsko povrće Kristina Vidaček. „Za ulaganje i napredak treba ideja, vizija, odgovornost i, najbitnije, hrabrost. To je ono što krasi zadrugare koji su od samog početka jasno rekli kakve poslovne rezultate žele postići. S obzirom da je u Hrvatskoj ukinuto korištenje aktivne tvari kloprofam, koja se koristila kao zaštita od klijanja krumpira u skladištu, brzo smo se preorijentirali na novi tip skladištenja i čuvanja krumpira u boks paletama, uz brzu izgradnju suvremenih objekata za skladištenje te ugradnju sofisticirane opreme za hlađenje i provjetravanje skladišta. Bez razmišljanja smo se odlučili za izgradnju skladišta za 3.000 tona krumpira. Trebalo je relativno brzo reagirati, napraviti projektnu dokumentaciju, pripremu za izgradnju i opremanje te se javiti na natječaj. Investiciju smo financirali vlastitim sredstvima, a kao zadruga ćemo dobiti potporu u iznosu od 70 posto” – rekla je Kristina Vidaček, koja je zahvalila svima koji su im pomogli, a posebno kupcima koji prepoznaju i cijene kvalitetu njihovih proizvoda.

Zamjenica župana Silvija Zagorec napomenula je da zadrugarima nije bilo lako ulagati, ali su imali viziju i planove. „Čestitam svima koji su doprinijeli da se realizira ovo važno ulaganje, a prvenstveno zadrugarima. Nije vam bilo lako ulagati, ali imali ste viziju i planove: izboriti lidersku poziciju u proizvodnji i distribuciji poljoprivrednih proizvoda na sjeveru Hrvatske te plasirati kvalitetne proizvode na tržište. Na kraju ste svima nama pokazali kako je ključ uspjeha u zajedništvu i odgovornosti koja sa sobom nosi materijalnu i socijalnu sigurnost svakog proizvođača, ali i cijele zajednice u kojoj stvarate. Drago nam je što je dio ovog uspjeha i Varaždinska županija, koja prati Zadrugu svih ovih godina, tijekom kojih im je iz proračuna dodijeljeno nešto više od 830.000 kuna bespovratnih potpora. Čestitam vam još jednom te želim i daljnje uspješno poslovanje, a nadam se da će vaš primjer slijediti i mlađe generacije” – istaknula je zamjenica Silvija Zagorec.

Ulaganje ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna se sa 7,5 milijuna kuna financira sredstvima Europske unije, napomenuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. „Ovaj objekt znači puno za razvoj ove Zadruge, ali i za razvoj gospodarstva i poljoprivrede na razini cijele županije. Zadruga Varaždinsko povrće prva je proizvođačka organizacija u Varaždinskoj županiji i jedna od ukupno 23 na području Republike Hrvatske. Danas poslujete s pet trgovačkih lanaca, što pokazuje da jedino udruženi, u zajedništvu možete opstati na izazovnom tržištu Republike Hrvatske i Europske unije” – rekao je Tugomir Majdak.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Počeo KVART festival

  U Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu, u četvrtak 23. lipnja otvoren je 4. Glazbeni festival KVART. Na samom otvaranju festivala, podršku organizatorima u ime Grada Varaždina dao je Miroslav Marković, zamjenik varaždinskog gradonačelnika koji je tom prilikom najavio da će Varaždin u studenom ove godine biti domaćin velikog međunarodnog skupa mladih na kojem se očekuje oko 700 sudionika iz cijele Europe. Festival će se održavati od […]

  today24/06/2022 44

  0%