play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Osigurano 30 tisuća eura za izradu novog prostornog plana Općine Maruševec

 

Općina Maruševec danas je zaprimila Odluku o financiranju projekta Izrada Prostornog plana uređenja Općine Maruševec od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Riječ je o projektu kojega je Općina Maruševec počela pripremati početkom ove godine kako bi se olakšale, osuvremenile, unificirale i digitalizirale procedure kod izrade prostornih planova, ali i omogućila uspostava platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga i ono najvažnije – smanjila opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima.

Uzimajući u obzir da je najveći iznos bespovratnih sredstva po ovom Pozivu za prostorne planove lokalne razine 30 tisuća eura za prostorni plan uređenja i generalni urbanistički plan, Općina Maruševec je među prvih 10 jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj koje su odmah po prijavi projektnog prijedloga udovoljile uvjetima i kriterijima kroz poziv te osigurale maksimalan iznos bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, dok će eventualnu razliku vrijednosti projekta osigurati iz vlastitih proračunskih sredstava.

Uspostavom ePlanova nastoji se odgovoriti na izazove u cjelokupnom sustavu prostornog uređenja i graditeljstva i sustavu upravljanja državnom imovinom te ubrzati izdavanje akata za gradnju i realizaciju investicija na svim razinama upravljanja, pa tako i na lokalnoj razini Općine Maruševec, ističe načelnik Mario Klapša.

Klapša dodaje i kako će se kroz izradu novog Prostornog plana uređenja Općine Maruševec investitorima koji ulaze u proces gradnje omogućiti da za svaku lokaciju vrlo jednostavno dobiju odgovor na pitanja poput: što se smije (ili ne smije) graditi, kako građevina treba izgledati, koje tijelo izdaje posebne uvjete i uvjete priključenja u postupcima izdavanja dozvola i slično, a podaci će se besplatno moći pogledati na Geoportalu nacionalnog Informacijskog sustava prostornog uređenja.

Osim standardizacije sadržaja prostornih planova i procedure izrade i donošenja, krajnji cilj razvoja sustava je lakše „čitanje“ prostornih planova uz pomoć alata koji prikazuje grafiku i pripadajuće odredbe iz prostornih planova od značaja za bilo koju odabranu lokaciju.

Rok završetka projekta je predviđen najkasnije u prosincu 2025. godine.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Župan Stričak u Općini Cestica s načelnikom Korotajem o zajedničkim projektima na području Općine

  U sklopu posjeta Općini Cestica, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak se u sjedištu općine susreo s načelnikom općine Mirkom Korotajem i njegovim suradnicima, predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom, ujedno i županijskim pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, te djelatnicima Jedinstvenog Upravnog odjela. Sastanku su nazočili i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, njegov pomoćnik ,ujedno i županijski vijećnik Krunoslav Lukačić, općinska vijećnica Sandra Županić, Tomislav Sokolić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela […]

  today29/05/2024 1

  0%