play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana 6. sjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije

Konstituirajući se krajem 2021. godine, Savjet za zdravlje Varaždinske županije imao je jasno postavljene ciljeve u svom djelovanju – briga o zdravlju s posebnim naglaskom na preventivne mjere kako bi se unaprijedilo zdravlje stanovnika Varaždinske županije. Stoga veseli svaki realizirani projekt, svaka suradnja s udrugama i zdravstvenim ustanovama koja je uspostavljena kroz ovo vrijeme – moglo se čuti na šestoj sjednici Savjeta za zdravlje Varaždinske županije od predsjednice Savjeta doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med. specijalist neurologije.

 

Jedna od prvih akcija Savjeta za zdravlje bila je osvijestiti javnost o štetnosti upotrebe energetskih pića kod mladih osoba. U suradnji s ravnateljima, osnovnih i srednjih škola, provedena je anketa na više od pet tisuća učenika. Rezultati su bili poražavajući. Osim što smo rezultate prezentirali javnosti, oni su prezentirani i na Odboru za zdravstvo u Hrvatskom saboru, a potaknuli smo i sve važne strukture, od Ministarstva zdravstva, Pravobraniteljice za djecu i mlade, HZJZ te se na nivou Hrvatske izrađuje plan edukacije mladih o štetnosti energetskih pića – rekla je predsjednica Savjeta Kiđemet-Piskač.

Savjet za zdravlje obilježio je i niz značajnih datuma, kao što su Svjetski i Nacionalni dan multiple skleroze, Svjetski dan šećerne bolesti, u suradnji s Društvom multiple skleroze Varaždinske županije, odnosno Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin. Po prvi puta, u organizaciji Savjeta i Multidisciplinarnog tima za liječenje pretilosti u OB Varaždin, u Varaždinskoj županiji obilježen je Hrvatski dan osviještenosti u debljini. Savjet se pridružio i obilježavanju Dana narcisa, a ujedno su u Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama održane radionice „Zdrave dojke za sve“ s ciljem osvješćivanja žena o važnosti preventivnih pregleda ranog otkrivanja raka dojke, a u planu je i radionica u Visokom zbog tamošnjeg najmanjeg odaziva žena na preventivne preglede. Posebna pažnja posvećena je i mentalnom zdravlju stanovnika te je povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja održano predavanje na temu demencije kod osoba starije životne dobi, te je u najavi održavanje drugog Alzheimer caffea.  Održan je i Dan crvenih haljina kako bi se podigla svijest o moždanom udaru, a tako će biti i ove godine.

 

Zahvaljujući sredstvima Varaždinske županije, u Općoj bolnici Varaždin, početkom veljače najava je otvorenja jedinice za liječenje moždanog udara što će još više poboljšati zdravstvenu skrb o bolesnicima s moždanim udarom. Uz to, Savjet za zdravlje ove godine naglasak će staviti na gerontostomatologiju, odnosno na jačanje brige o oralnom zdravlju starijih osoba s posebnim naglaskom na teško pokretne starije osobe i osobe s invaliditetom  – najavila je Kiđemet-Piskač, zahvalivši se Varaždinskoj županiji na punoj podršci, ali i svim članovima Savjeta na njihovom angažmanu.  Na sjednici su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i župan Anđelko Stričak koji se također zahvalio članovima Savjeta na njihovom radu.

 

Zahvaljujući vašim aktivnostima, ovo savjetodavno tijelo Varaždinske županije postalo je prepoznato u javnosti. Uvjeren sam kako ćete i dalje provoditi niz aktivnosti, a sve u cilju podizanja kvalitete života naših građana. Budući da se samo na području zdravstva provode projekti čija je vrijednost 122 milijuna eura, te nas očekuje otvorenje objedinjenog hitnog bolničkog prijema te dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u OB Varaždin, tzv. Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, započinje se s izgradnjom Centralnog operacijskog bloka, a u planu je i izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, siguran sam kako ćemo zajedničkim zalaganjem našim građanima, a i svima potrebitima pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb – rekao je župan Stričak.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sin prijetio policajcima smrću, a njegov 91-ogodišnji otac krenuo na njih sjekirom

  U srijedu, 24. srpnja u 8 sati policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su dojavu građanina da 65-godišnjak krši mjeru opreza uspostavljanja kontakta s njim te mu šalje poruke. Postupajući po dojavi, dvojica policijskih službenika zatekla su 65-godišnjaka na dvorištu obiteljske kuće te ga pozvali da im priđe radi obavljanja razgovora na okolnosti kršenja mjere. Isti se oglušio na pozive te se počeo udaljavati prema kući, zbog čega mu je […]

  today25/07/2024 3

  0%