play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana 2. međunarodna tematska konferencija „Razvoj talenata“

U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Varaždinske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u Varaždinu je održana 2. međunarodna tematska konferencija „Razvoj talenata“. Konferencija je organizirana na hibridan način, uživo u konferencijskoj dvorani Hotela Turist te online preko Zoom platforme, tako da na njoj sudjeluje oko 1.100 sudionika koji su prepoznali važnost teme i želje za unapređenjem u području rada s darovitima. Predavači na konferenciji redom su eminentni stručnjaci u području rada s visokomotiviranom i motiviranom djecom i mladima, a dolaze iz Nizozemske, Njemačke, Škotske, Slovenije i Mađarske. Konferenciji su prisustvovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturi i sport dr. sc. Miroslav Huđek, predsjednica Europskog vijeća za nadarene (ECHA) i voditeljica Međunarodnog programa stručnog usavršavanja za rad s nadarenima (RITHA) Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj prof. dr. Lianne Hoogeveen.

Pročelnik Huđek istaknuo je kako Varaždinska županija već dvije godine sudjeluje na međunarodnoj konferenciji za razvoj talenata. Izuzetno smo zadovoljni što je ovakva potpora programa rada s nadarenom djecom i učenicima, a ono što je još jedna velika značajka ovogodišnje konferencije je da imamo vrhunske predavače iz Europske talent mreže. Stoga se moram zahvaliti Europskom vijeću za nadarene i Europskoj mreži za potporu nadarenima, kao i Ministarstvu znanosti i obrazovanja na dosadašnjem i budućem pokroviteljstvu – rekao je pročelnik Huđek. Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport i njegovom pročelniku Huđeku na svemu što poduzimaju kako bi naši učenici imali što kvalitetnije obrazovanje. “Gradimo sustav jednakih šansi, a za koje je potrebno izgraditi još dodatnog učeničkog i sportskog prostora. Trenutačno je u pripremi investicijski „bum“ vrijednosti 400 milijuna kuna. Paralelno s time vodimo i brigu o opremanju svih škola, kabineta i laboratorija čemu smo svjedočili prilikom obilaska naših Centara izvrsnosti. Danas imamo jednu nadogradnju kroz ovu konferenciju na kojoj prisustvuje otprilike 1100 naših profesora, učitelja i kako bi bili što spremniji svoje znanje, iskustvo i vještine prenositi na naše učenike. Sva djeca, posebno ona visokih sposobnosti, imaju pravo na potporu i trebaju uvjete za razvoj svojih mogućnosti i talenata i stoga mi ovom konferencijom želimo poslati poruku koliko je važno prepoznati darovitost kod djeteta i poticati ju, kako bi zajedničkom suradnjom mogli utjecati na pravilan razvojni put svakog djeteta”  istaknuo je župan Stričak.

Predsjednica Europskog vijeća za nadarene prof.dr. Lianne Hoogeveen konstatirala je kako je u Varaždinu jako puno truda uloženo u rad s nadarenom djecom. Danas su Varaždinska županija i cijela Hrvatska primjer cijelom svijetu kako se organizira ovakvo obrazovanje. Nizozemska s darovitom djecom radi već više od 30 godina, ali bez obzira na to još uvijek može naučiti nešto od Hrvatske. Jako sam sretna što postoji toliko nadarenih učenika i jučer sam kroz razgovore vidjela kolike su promjene nastupile u školama od kada se organiziraju konferencije i rad s darovitim učenicima – izjavila je prof.dr. Lianne Hoogeveen.

Konferenciju je otvorio državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak koji je naglasio kako Varaždinska županija postaje sinonim konstantnog stvaranja nadstandarda u obrazovanju. Varaždinska županija napravila je iskorak u svim segmentima razvoja obrazovnog sustava, a što se tiče rada s nadarenima i darovitim, napravila je koncept koji je priključen na najbolje prakse u Europi i svijetu. Taj kontinuirani rad s darovitim i nadarenim učenicima dobiva i svoje obličje i u vidu ovakvih međunarodnih konferencija, što je posebno značajno i prepoznato od strane ministarstva. S obzirom na složenost problematike rada s darovitima, i u smislu identifikacije, i u smislu obrazovanja onih koji mlade talentirane i darovite učenike trebaju obrazovati, odnosno davati im njihove unutrašnje impulse koje oni kao nadareni izražavaju, to je nešto što se uskoro očekuje i u vidu Pravilnika i u okviru novog Zakona o obrazovanju koji će izaći ove godine te u okviru javne rasprave o Nacionalnom planu razvoja sustava odgoja i obrazovanja. Nadareni moraju biti na toj mapi. Varaždinska županija je napravila obrazac kako to treba raditi i čitava država će u tom smislu i u tim okvirima raditi na cijelom svom prostoru s nadarenom djecom. Varaždinska županija upravo zbog toga ima barem dva i pol puta bolje rezultate na svim natjecanjima od hrvatskog prosjeka i to želimo prenijeti na cijelu Hrvatsku –  zaključio je Paljak.

Na konferenciji su dodijeljene i diplome 2. generacije polaznika RITHA Practitioner Hrvatska. Naime, Varaždinska županija i centri izvrsnosti Varaždinske županije 2020. godine započeli su suradnju sa Sveučilištem Radboud iz Nizozemske na izvođenju programa usavršavanja RITHA Practitioner Croatia. Njih 20-tak, završenom specijalizacijom postali su praktičari edukacije za darovite, te svoja znanja mogu prenositi svima koji rade s darovitima.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dobiva li Varaždin novi Centralni operacijski blok?

  U Općoj bolnici Varaždin će bespovratnim EU novcem biti izgrađeno novo „srce bolnice“, novi objekt s najsuvremenijom medicinskom opremom koji će kao Centralni operacijski blok sadržavati osam modernih operacijskih dvorana, a u njemu će biti smješteni i Jedinica intenzivnog liječenja, središnja sterilizacija, RTG odjel, Odjel za transfuzijsku medicinu te Medicinsko-biokemijski laboratorij. Riječ je o projektu vrijednom 405.583.725,35 kuna. „Sa zahvalnošću i ponosom možemo potvrditi jučer objavljenu vijest u medijima da […]

  today01/04/2021 114

  0%