play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Odlični turistički rezultati: Varaždinska županija ostvarila čak 66 posto više noćenja

Turisti iz cijele Hrvatske, ali i europskih zemalja su i prošle godine prepoznali Varaždinsku županiju kao odličnu turističku destinaciju. U Varaždinskoj županiji je 2021. ostvareno čak 66 posto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu, točnije ukupno 73.595 dolazaka turista i 153.197 noćenja.

Turističke rezultate predstavili su zamjenica župana Silvija Zagorec, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini danas u Topličici kod Novoga Marofa na konferenciji za novinare, na kojoj su prisustvovali i gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović. „Iskreno nas vesele ovi podaci i ogroman porast broja dolazaka u odnosu na prošlu, pandemijsku godinu. Čestitam svima koji marljivo rade u svojim restoranima, hotelima, kućama za odmor, ugostiteljstvu, OPG-ovima, turističkim zajednicama i općenito atraktivnim lokacijama koje naša Županija nudi. Uspjeh nije slučajan. Ovi brojevi su ponovno potvrdili da smo na vrijeme prepoznali trendove koji pokazuju da upravo ruralni dijelovi kontinentalne Hrvatske, dosad skriveni od javnosti, doživljavaju eksponencijalni rast. Naime, dobar dio turista 21. stoljeća želi iz prve ruke doživjeti način života u kraju u koji dolaze. Samo jedna od takvih lokacija je Topličica na području Grada Novoga Marofa, koji također ostvaruje odlične rezultate u turizmu. Varaždinska županija i dalje će biti pouzdan partner u razvoju turizma u vidu podrške svim manifestacijama, kao i korištenju svih dostupnih izvora financiranja” – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Broj stranih noćenja u Varaždinskoj županiji je prvi put premašio broj noćenja koja ostvaruju domaći gosti: 52,45 posto noćenja ostvarili su stranci, a 47,55 posto domaći gosti. „Prošlu godinu smo započeli vrlo oprezno, s predviđanjima da će do blagog oporavka turizma doći u drugoj polovici godine. No kolika je želja za putovanjem, stjecajem novih doživljaja, upoznavanja novih kultura, druženjem i općenito turizmom govori podatak da su već od veljače domaći turisti počeli značajnije posjećivati našu županiju. Strani turisti su k nama počeli pristizati početkom lipnja da bi do sredine srpnja ostvarili više noćenja nego domaći turisti. Taj trend nastavljen je do kraja godine. Od inozemnih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke – 16.320, zatim iz Poljske – 12.545, Ukrajine – 4.237, Češke – 4.187, Austrije – 4.033, slijede turisti iz Slovačke, Slovenije, Italije i Mađarske. Prvi puta smo zabilježili značajniji porast turista iz istočne Europe koji se zaustavljaju u našoj županiji i put do mora krate boraveći jednu ili dvije noći u našoj županiji. Na nama je da ih kvalitetnim sadržajima privučemo na dulji boravak” – rekao je Bojanić Morandini.

Zasluge za ovako dobre rezultate ima i Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije. „Županija je s ukupno tri milijuna kuna u tri godine financijski poduprla 223 projekta i otvorena su 72 nova smještajna objekta. Zahvaljujući tome, razvijeni su vlastiti, originalni turistički proizvodi, što nas je svrstalo u red izletnički najatraktivnijih dijelova kontinentalne Hrvatske. Ulaganja u turizmu podupirat ćemo i dalje, a ovogodišnji Javni poziv bit će raspisan krajem ovoga mjeseca” – najavio je pročelnik Mladen Jakopović.

Varaždinska županija i dalje je cjelogodišnja destinacija. „U najturističkijem mjesecu kolovozu ostvari 22 posto ukupnih godišnjih noćenja. Porast noćenja ostvarile su sve mikrodestinacije unutar županije. Bednja, Ludbreg i Ivanec ostvaruju rast udjela u županijskim ukupnim noćenjima. Ova godina će ponovno biti obilježena pandemijom, no naša županija se pozicionira kao sigurna i odgovorna destinacija, čime stvaramo pretpostavke za njezin snažniji iskorak kao vodeće turističke destinacije u širem okruženju” – naveo je Miran Bojanić Morandini.

Gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač istaknuo je da bilježe stalan rast broja gostiju i noćenja. „I dok je prije četiri godine broj turista bio jedva primjetan, u 2021. godini imali smo rast dolazaka od 51 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj noćenja veći za 39 posto. Trenutno na području Grada Novog Marofa imamo 12 objekata sa 77 kreveta. Taj broj se stalno povećava, a naši gosti ističu da ih ovamo privlači mir, povučenost, prekrasni pogledi i zeleni Rabuzinovi bregi” – rekao je Jenkač i zahvalio Županiji što bespovratnim sredstvima potiče ulaganja u turizam.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Osnovnoj školi Tužno otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj

    U Osnovnoj školi Tužno danas je svečano otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj. Uređena je i opremljena u sklopu projekta Google referentne škole, a riječ je o globalnom standardu u obrazovanju iz područja računalstva i informatike. Varaždinska županija je kao osnivač škole izdvojila gotovo 80.000 eura za uređenje nove informatičke učionice, 58 računala, potrebne licence i drugo. - Unutar mjesec dana smo u tri navrata bili prvi u Hrvatskoj. […]

  today15/04/2024 6

  0%