play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježen Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Maruševcu

Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se danas, 22. svibnja, kako bi se planetarno zaustavio gubitak bioraznolikosti. Tim je povodom održana prigodna svečanost podno stabla tise u Čalincu u Općini Maruševec kako bi se djeca i građani senzibilizirali na postojanje jedne takve vrednote, živog spomenika prirode.

Prema riječima predsjednice Udruge prijatelja Maruševca Blanke Glavice Ječmenice, ovo je bilo i svojevrsno odavanje počasti višestoljetnoj dami iz Čalinca. Tisa u Čalincu zasađena je početkom 19. stoljeća, u perivoju koji je nekoć okruživao kuriju Pongratz. Dvjestogodišnje stablo tise zaštićeno je 1963. godine Rješenjem ondašnjeg Zavoda za zaštitu prirode SRH, a zbog svojih dimenzija, osobito debla (opseg u prsnoj visini iznosi preko 4,20 m!), ubraja se među najveće sađene primjerke te vrste u Hrvatskoj.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije Sanja Kopjar tom je prilikom istaknula kako je zaštićeno stablo tise u Čalincu svjedok starih vremena na području Općine Maruševec. – Tisa je stablo koje jako sporo raste, jedno je od najdugovječnijih drveća koje može živjeti i tisuću godina, a da bi doživjela tu starost važno ju je čuvati i održavati – naglasila je Kopjar.

Stablo tise u Čalincu je jedno od najstarijih drveća u Varaždinskoj županiji ali i Republici Hrvatskoj koju Javna ustanova Priroda Varaždinske županije u suradnji s Općinom Maruševec liječe od odumiranja, pa je drvo prepuno mladih grančica zdravih tankih zelenih iglica, karakterističnih za ovu sortu.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša rekao je kako Hrvatska zemljopisno dodiruje tri biogeografske regije što daje uvjete za razvoj životinjskog i biljnog svijeta. – Iz tog je razloga Hrvatska jedna od najbogatijih zemalja Europe po bioraznolikosti, a možemo biti sretni i ponosni što u našem kraju i dalje raste tisa – vrijedan, ali i rijedak zaštićeni objekt prirodne baštine koje se u prošlosti smatralo čuvarom kuće od bolesti i demona – istaknuo je načelnik Klapša pobrojavši pritom projekte i aktivnosti koje Općina Maruševec provodi u cilju zaštite prirode i okoliša.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Maruševcu se prigodnim stihovima obratila i pjesnikinja Ljubica Ribić, a predstavnice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije i članice Udruge prijatelja Maruševca su učenicima Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec podijelile prigodne razglednice i knjige o leptirima uz rijeku Bednju, na Ivanščici i Ravnoj gori.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sve je spremno za fašničko ludilo u Sračincu

  Na jarbolu ispred Doma kulture vijori se fašnička zastava, ključ Općine Sračinec nije više u rukama načelnika općine, što znači da je sve spremno za sutrašnji veliki 8. Međunarodni Srakarski fašnik. " Evo nas u novoj godini i pred novim Srakarskim fašnikom, koji će ponovno na ulica Sračinca dovesti gotovo 1200 gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Ovu veliku manifestaciju, jednu od najvećih tog tipa u Hrvatskoj, uspješno organizira Udruga maškara […]

  today26/01/2024 154

  0%